Aktuelno

Saopštenje za javnost Koordinacije boračkih Saveza TK u vezi deblokade petlje Šićki Brod

Nakon deblokade petlje Šićki Brod, saopštenjem za javnost oglasila se Koordinacija boračkih Saveza Tuzlanskog kantona saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani borci, poštovani građani Tuzlanskog kantona.

Nakon četverodnevne blokade, petlja Šićki Brod kod Tuzle deblokirana je i saobraćaj je normalizovan, čime se život i u ovom kantonu normalizovao. Prema različitim saznanjima iz medija, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona su u ranim jutarnjim satima izvršili deblokadu uz minimalnu upotrebu sile.

Ovim saopštenjem, obraćamo se svim saborcima koji su ovih ledenih dana pokušali ukazati na svoj nezavidan položaj.

Molimo Vas da sve svoje zahtjeve usmjerite prema svojim udruženjima, čiji ste članovi da zajedničkim snagama pokušamo izvojevati i ovu pobjedu, javnu objavu Registra boraca Armije BiH i HVO-a i donošenje Zakona o demobilisanim borcima.

Također, predlažemo da ostvarite punu saradnju sa organima MUP-a TK i drugim institucijama koji se nalaze Vama i nama na usluzi u svrhu rješavanja naših problema, da ubuduće ne blokirate saobraćajnice koje predstavljaju “žilu kucavicu” ovog kantona.

Ne podržavamo primjenu bilo kakve sile niti represije prema borcima koji su ovih dana boravili na petlji Šićki Brod i tražimo da nam se, ukoliko se i desio, bilo kakav-takav vid aktivnosti, prijavi, kako bi kao Savezi stali u zaštitu boračke populacije, bez obzira da li se radi o članovima našeg udruženja ili ne …..

I dalje podržavamo zahtjeve naših saboraca da se uradi i javno objavi registar boraca Armije BiH i HVO-a kao i da se Zakon o demobilisanim borcima, uputi u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Zahvaljujemo se na iskazanom dostojanstvu tokom četverodnevne blokade svim borcima koji su i pored svih problema na koje su nailazili, ostali ono što jesu, dostojni borci Armije BiH i HVO-a.

Press služba Koordinacije boračkih Saveza TK

Na vrh