Tuzla

Saopštenje Gradskog pravobranilaštva Tuzla u vezi sa navodima iznesenim od strane punomoćnika Vakufske direkcije Sarajevo

U vezi sa navodima iznesenim od strane punomoćnika Vakufske direkcije Sarajevo u pojedinim medijima povodom Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu broj AP 3332/21 kojom je usvojena apelacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini –Vakufska direkcija Sarajevo izjavljena protiv Presude Kantonalnog suda u Tuzli, dajemo sljedeće

 

 

S  A  O  P Š  T  E N J  E

Radi pravovremenog i tačnog informisanja javnosti, želimo istaknuti nekoliko činjenica:

  • Netačni su navodi punomoćnika Vakufske direkcije Sarajevo da je donošenjem navedene Odluke Ustavnog suda poništena sudska nagodba zaključena između Grada Tuzle, „Tuzla–remont“ d.o.o. Tuzla i „Bingo“ d.o.o. Tuzla. Prednju tvrdnju iznosimo na osnovu sadržaja Odluke Ustavnog suda BiH prema kojoj je Kantonalni sud u Tuzli u obavezi da, u roku od tri mjeseca, ponovno odluči o žalbi Vakufske direkcije Sarajevo izjavljene protiv presude Općinskog suda u Tuzli broj 32 0 Ps 244518 15 Ps od 20.12.2018. godine po tužbenom zahtjevu Vakufske direkcije Sarajevo, kojim je tražila poništenje sudske nagodbe, a koji tužbeni zahtjev je u cijelosti odbijen kao neosnovan.

 

  • Po našem mišljenju neprimjereno je komentarisanje u medijima Odluke Ustavnog suda BiH od strane punomoćnika Vakufske direkcije Sarajevo čime se pokušava izvršiti pritisak na sud i stvoriti pogrešnu sliku u javnosti u vezi konkretnog predmeta pogotovu iz razloga što Kantonalni sud u Tuzli ima obavezu donijeti svoju novu presudu u skladu sa navodima Odluke Ustavnog suda BiH u ostavljenom roku od tri mjeseca.

 

  • Smatramo da je sa naše strane nepotrebno daljnje komentarisanje Odluke Ustavnog suda BiH jer sudski postupak još traje i ne može pretpostaviti ishod sudskog postupka pred Kantonalnim sudom u Tuzli, te želimo poručiti da se pravni sporovi ne dobijaju putem medijskih pritisaka, nego pravnim argumentima pred nadležnim sudovima.

 

 

Gradsko pravobranilaštvo Tuzla

 

 

foto: Faktor

Na vrh