Vijesti

Saopštenje Fondacije Istina Pravda Pomirenje

Primitivna dnevna politika

            Zbog sve učestalih i neopravdanih kritika koje se tiču sadržaja  teksta na Memorijskim pločicama u okviru akcije NIKO NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN javno izjavljujemo da je cijeli projekat osmišljen i da ga realizuje Fondacija Istina Pravda Pomirenje. Istovremeno želimo informisati javnost  o slijedećem:

1.     Prilikom utvrđivanja jedinstvenog teksta za Memorijske pločice Fondacija Istina Pravda Pomirenje se, kao realizator projekta, opredijelila za tekst koji ne dozvoljava političku manipulaciju i kompromitaciju ove akcije.

2.     Termin koji se koristi na svim Memorijskim pločicama “Vojska Republike Srpske” je termin u svim presudama domaćeg pravosuđa i ICTY u Hagu. U svim presudama oni koriste termin Vojska Republike Srpske ili VRS.

3.     Sastavni dio Oružanih snaga BiH je i treći puk pod nazivom Republika Srpska

Zbog svega ovoga sa gnušanjem odbacujemo podvale kvazi-analitičara i patriota koji su zaslijepljeni mržnjom, za Memorijske pločice optužili Gradsku upravu. Ovaj projekat je, podsjećamo još jednom, osmislila i realizuje ga uz sve poteškoće, pridržavajući se visokih standarda tranzicijske pravde i procesa suočavanja sa prošlošću, Fondacija Istina Pravda Pomirenje.

Neupućene podsjećamo da je Vojska Srpske Republike BiH formirana 16. maja 1992. na sjednici Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini  održane u Banjaluci (Stenogram navedene Skupštine kao dokument ICTY u Hagu pod brojem 00847711).

Ostalim zlonamjernim, posebno intelektualcima “gedora provenijencije”, koji jedan plemenit čin koriste za primitivne dnevno-političke obračune, jednostavno poručujemo: Ove godine imaćemo lokalne izbore, ali, gospodo, rat je završen  prije 25 godina.

S poštovanjem

Sinan Alić, predsjednik

Fondacije Istina Pravda Pomirenje

Tuzla, 5.3.2020.


Komentari
Na vrh