Politika

Saopćenje Platforme za progres: VUKOJA SAMO KORAK KA DE FACTO PODJELI DRŽAVE!

Venecijanska komisija donijela je, iako neobavezujuće, izuzetno važno mišljenje kada je u pitanju imenovanje sudije Ustavnog suda Marina Vukoje.

 

O pristajanju Trojke na zahtjeve HDZ-a i SNSD-a govorili smo mnogo, uključujući i imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda, uz sve malverzacije sa Komisijom za izbor i imenovanje i druge političke igre koje su ga pratile. Govorili smo da je ovakav politički utjecaj i imenovanje stranačkog čovjeka za sudiju najvažnije pravosudne institucije u državi nedopustivo, da će ovo imenovanje dovesti do daljih etničkih podjela i da je neshvatljivo da takva uloga pripadne osobi bez pravosudnog iskustva. Naša vlast s druge strane nas je ubjeđivala da u ovom imenovanju nema ništa sporno, pa čak su uspjeli u tome i da on bude jedini kandidat o kojem se glasalo.

 

Venecijanska komisija je rekla ono na šta je i Platforma za progres sve vrijeme upozoravala: da kompetentnost za obavljanje ove funkcije mora biti glavni kriterij i da se takvo imenovanje ne može temeljiti na etničkoj pripadnosti.

 

Institucije države su njen simbol, a njihova snaga i integritet uvjet njenog opstanka i prosperiteta. Ako pogledamo stanje institucija danas, naša vlast ih sve više svodi na etnički ključ, čak i tamo gdje to nije neophodno. To je put u de facto podjelu države. Vukoja je samo jedan korak ka tome.

 

Platforma za progres upozorava da je krajnje vrijeme da se prestane sa udovoljavanjem antidržavnim zahtjevima HDZ-a i SNSD-a. Podsjećamo građane da institucije Bosne i Hercegovine nisu privatna svojina vlasti, nego garancija njihove slobode, bezbjednosti i blagostanja i da je moraju čuvati svim raspoloživim sredstvima.

Na vrh