Politika

Saopćenje Platforme za progres – SA OVAKVIM LIDERIMA REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE JOŠ UVIJEK NEOPHODNA

Platforma za progres kao politička organizacija koja je od osnivanja govorila o važnosti integriteta izbornog procesa, kao preduslova za bilo kakav napredak, pozdravlja odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

Iako postoji žal zbog odugovlačenja sa donošenjem iste, zbog čega potpuna implementacija izmjena Izbornog zakona neće biti moguća na Lokalnim izborima 2024, ipak vjerujemo da su donesene mjere korak naprijed ka demokratizaciji političkih procesa u Bosni i Hercegovini.

 

Smatramo da je neshvatljiva reakcija Evropske unije koja kritikuje odluku Visokog predstavnika, pogotovo nakon što je ostavljeno dovoljno vremena državnoj vlasti da se dogovori. Vlasti koja ovom suštinskom pitanju nije uopšte posvetila značajnu pažnju jer joj je fokus bio na pravljenju kompromisa sa koalicionim partnerima, a ne na interesima građana i građanski Bosne i Hercegovine.

 

Postavlja se pitanje da li nakon otvaranja pregovora EU i dalje želi držati Bosnu i Hercegovinu u političkom mraku u kojem o rezultatima izbora odlučuju stranke koje su na vlasti, a ne glasači. Da li ovakvim stavom samo potvrđuju ono što je od ranije očito – da je do otvaranja pregovora došlo zbog njihovih trenutnih interesa, a ne zato što našu državu u budućnosti vide kao jednako vrijednu i punopravnu članicu EU?

 

Evropska unija mora biti svjesna da, dok su trenutne političke strukture na vlasti kao i ovakvo ustavno uređenje, intervencija Međunarodne zajednice će biti neophodna. Čak i za uspostavljanje procedura koje se u demokratskom svijetu podrazumijevaju.

Na vrh