Politika

Saopćenje Platforme za progres – BUDŽET NIJE POLITIČKI DOKUMENT

Prethodnih dana slušamo o tome da budžet na državnom nivou nije usvojen, da predstavnici iz RS-a uslovljavaju ostale partnere u vezi sa raspodjelom sredstava, kao i da isplata prve tranše iz Plana rasta od Evropske unije zavisi od toga da li će budžet biti usvojen do ljeta. Na sve to državni ministar finansija kaže da je budžet politički dokument i da se ne sekiramo jer postoji odluka o privremenom finansiranju.

 

Platforma za progres je govorila da početak pregovora ne znači mnogo ako ne jačamo državne institucije i vlastite mehanizme odlučivanja. Drugi su govorili da je važno samo doći do otvaranja pregovora zbog fondova koji nas čekaju. Evo primjera gdje imamo pregovore, ali ne možemo primiti novac zbog nefunkcionalnosti države.

 

Dakle, RS traži raspodjelu 800 miliona, koju im navodno partneri iz FBiH “ne daju”. Dodik svakodnevno pokazuje da entitet RS nema novac i da ga izdržava drugi entitet bez ikakvog drugog rješenja koje bi obezbijedilo finansijsku stabilnost za građane u Republici Srpskoj. I još pokušavaju obesmisliti i sam dokument budžeta nazivajući ga čisto “političkim”, a drugi koalicioni partneri to prihvataju!?

 

Možda se u ovakvoj mahalskoj politici – jedinoj kakvu su naši političari naučili voditi, jedan od najvažnijih državnih dokumenata tako i gleda. Međutim, u savremenim i uređenim državama, budžet je strateški dokument koji oslikava programsko djelovanje vlasti, stvarne potrebe i prioritete za ulaganje i razvoj države i svih njenih nivoa uprave.

 

Nadamo se samo da cijela ova farsa nije dogovor između koalicionih partnera, kao što je to bio slučaj za vrijeme SDA, da jedni kao “traže”, a drugi kao ne “daju”, tako da na kraju svi budu “dobri”. Ili da će nam za par dana ako se dogovore i učine novi ustupak reći kako nema alternative kompromisu i da su to uradili samo za dobro građana.

 

Ono što nema alternativu jeste jačanje državnih institucija. Inače ni od pregovaračkog statusa ni članstva u EU nećemo dobiti bolju državu.

 

Na vrh