Politika

Saopćenje Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres: “VUČIĆ KOPIRA PUTINA”

Uzrokovanje tenzija na sjeveru Kosova koji graniči sa Srbijom, formiranje političkih opcija u tom dijelu Kosova koje su pod direktnim utjecajem Vučića, podsticanje Srba na Kosovu da ne uzmu učešće u izborima, pokušaj formiranja administrativne jedinice na Kosovu pod punim utjecajem Srbije i sada oružana akcija Srba na Kosovu i gomilanje srbijanskih trupa na granici sa Kosovom, jasno pokazuju da je Vučić naučio lekciju od Putinovih poteza u Ukrajini, od aneksiranja Krima, do totalnog napada na cijelu državu.
To je omogućila odluka Međunarodne zajednice, u stvari Zapada, da smatra Rusiju tamo, a Srbiju ovdje ključnim igračima u regijama u kojim se ovi nalaze, na osnovu čega im prave ustupke na uštrb ostalih država u tim regijama.
 Rezultat je isti i veoma skup za Međunarodnu zajednicu: proširenje sukoba, više bačenog novca, više nestabilnosti. Međunarodna zajednica mora dobro razmisliti o svojoj ulozi u narušavanju međunarodnog poretka, ohrabrenju diktatora i selektivnoj primjeni ljudskih prava.
Ovi potezi kao što je “priznanje” Radoičića da je djelovao sam i bez znanja srbijanskog državnog aparata, jasno ukazuju da se diktatori uspaniče kada im se čini da je Međunarodna zajednica odlučila djelovati imalo odlučnije da zaustavi pošast tiranije i bespravlja. Poruka Međunarodnoj zajednici: ne igrajte se sa vatrom nacionalizma, fašizma, šovinizma, tiranije, nejednakosti, nasilja i primjene različitih kriterija za sebe i druge, jer na kraju zlo uvijek putuje puni krug i opeče i one koji ga omoguće ili ne spriječe.”

Na vrh