Politika

Saopćenje Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres: NOVE SANKCIJE DOŠLE, STARE BOLJKE OSTALE!

Ponovno američke sankcije za firme i pojedince u Bosni i Hercegovini. Ne bih se toliko čudio američkim sankcijama da među firmama nije ona koja je zadužena za digitalizaciju javnog servisa, odnosno ona kojoj je državni ministar Edin Forto u januaru dodijelio višemilionski posao.

 

Kompanija Sirius 2010 je nosilac konzorcija s kojim je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na čelu s Fortom, potpisalo ugovor vrijedan 25,8 miliona maraka bez poreza na dodatnu vrijednost. Uz Sirius 2010 kao članovi konzorcija su odašiljači i veze Zagreb.

S obzirom na to šta znače američke sankcije, nadati se da će biti poništen ugovor. Ali isto tako znamo da vjerovatno postoje i kaznene odredbe ukoliko se sad poništi ugovor i naravno da će šteta opet biti na račun države Bosne i Hercegovine.

 

Vjerujući da su ispoštovani svi kriteriji prilikom odabira ovog konzorcija i da se nije pogodovalo, ostaje nejasno da američko ministarstvo finansija bolje poznaje šta se dešava u Bosni i Hercegovini nego sami dužnosnici u našoj državi. Nadam se da šteta neće biti velika.

Na vrh