Politika

Saopćenje Mirsada Hadžikadića predsjednika Platforme za progres: “NADAM SE DA GRAĐANI OVO NEĆE ZABORAVITI!

Sinoć čitamo neshvatljive, patetične i po državu tragične izjave predstavnika Trojke nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, uz činjenicu da je i sam odlazak Dodiku na noge sam po sebi katastrofalan potez. Ukratko, ono što znamo, to je da su dogovorili da usvoje Izborni zakon koji će biti domaći proizvod i to kroz dogovor lokalnih vlasti. Ne mogu da vjerujem da vlasti koje žele dobro državi ne insistiraju na provođenju tehničkih izmjena Visokog predstavnika, nego sudbinu Izbornog zakona stavljaju u ruke Dodiku i Čoviću i isti spuštaju na lokalni nivo.
 Današnje neusvajanje zaključaka SNSD-a je čista farsa koja za cilj ima spašavanje Dodika u RS-u i kupovinu vremena partnerima u FBiH kod njihovog glasačkog tijela. Dok ne ušminkaju Dodikove i Čovićeve zahtjeve malo bolje i nastave dalju eroziju Bosne i Hercegovine i njenih institucija.
 Sa čovjekom koji kaže da Bošnjaci nisu dostojni da žive sa Srbima ili da Srebreničani nisu stradali u Srebrenici i kojem bi i Goebels pozavidio se ne sjedi i ne odlučuje o budućnosti države. On faktički poziva na novi genocid. Izjave o kompromisu sa takvim čovjekom na štetu institucija, a zarad nesigurnog EU puta i fondova najviše za politički vrh, vrijeđaju inteligenciju. Jer ako ovako vlast nastavi, pitanje je da li će biti države da uđe u EU.
 Ne znam da li su tačni navodi nekih portala o tome da je predsjednik jedne od stranaka Trojke bio i u OHR-u da lobira za Dodika i za donošenje domaćih izmjena Izbornog zakona, ali je očito da ga spašavaju i da je država u sve većoj opasnosti. Do sada sam njihovo djelovanje pripisivao neznanju, ali danas sve više djeluje kao svjesno podilaženje bilo kome i da je Trojka izgleda u poltronstvu našla put za ostanak na vlasti.
Nadam se da građani ovo neće zaboraviti na izborima.

Na vrh