Politika

Saopćenje Mirsada Hadžikadića predsjednika Platforme za progres – DODIK JE UVIJEK ISPOD CRVENE LINIJE!

U godišnjem izvještaju o procjenama ugroženosti u svijetu, obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država u jednom dijelu dokumenta govore i o sigurnosnim prijetnjama na Balkanu: “Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine. Nacionalistički lideri vjerojatno će pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera, ojačat će i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili euroatlantske institucije”.

 

Konkretno, u tom dokumentu govore o opasnom djelovanju Milorada Dodika: “Potencijalna unutardržavna previranja” govore o zabrinjavajućim akcijama u Bosni i Hercegovini koje poduzima predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, a koje bi mogle dovesti i do sukoba. … Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao Međunarodnu zajednicu i nadzor u Bosni i osigurao de facto otcjepljenje za svoju Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete i zaštite svoje interese i tako eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije snage”.

 

Nije ovo prvi put da Amerika govori o mogućim sukobima u Bosni i Hercegovini. Govorila je o tome i nekoliko godina prije agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. Tada im nismo vjerovali.

 

Naravno, Dodik se oglasio i rekao da je ova američka administracija najgora, da je on mirotvorac i da ne bi nikad nanio zlo nikome. I dodao je da jedva čeka da Trump pobijedi u SAD.

To je taj isti Dodik koji kaže da nije bilo genocida u Srebrenici, koji se vidi kao nasljednik Mladića i Karadžića, koji smatra da nema ni Bosanaca ni bosanskog jezika u Bosni i Hercegovini, koji ne priznaje ni državu Bosnu i Hercegovinu ni njenu historiju i institucije, koji donosi udžbenike iz Srbije za učenike u entitetu Republika Srpska, koji je razvio aparthejd u “svom” dijelu države, za kojeg je sve srpsko sveto, a bosansko, bošnjačko ili muslimansko nepoželjno ili nepostojeće.

 

Ne, ja ne vjerujem da će biti rata samo zato jer Dodik zna da ga ne može dobiti, da bi se ti nepostojeći Bosanci, Bošnjaci i muslimani toliko osvijestili da ovoga puta ne bi stali na pola puta.

 

Ali vjerujem da on stalno testira volju i onih kojima je stalo do ove države i Međunarodne zajednice.

 

Dok ne dobije po glavuši. A dobit će.

 

Zato su važne crvene linije koje brane državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije, crvene linije za koje se ne smije dozvoliti da ih neprijatelj države pređe, crvene linije koje ne smiju biti dio “kompromisa” koji kaže: “nek’ je ima dok smo mi tu da se okoristimo”.

A što se mene tiče, Dodik je uvijek ispod crvene linije.

 

Na vrh