Politika

Salko Zildžić je novi predsjednik GO SDA Tuzla

Nakon uspješno sprovedenih izbornih skupština u mjesnim odborima, 15. decembra 2019. godine je u BKC-u TK Tuzla na osnovu Saglasnosti Kadrovske komisije SDA i u skladu sa Statutom SDA i Pravilima izbornog postupka u SDA, održana Izborna skupština za novo rukovodstvo Gradskog odbora SDA Tuzla uz prisustvo oko stotinu delegata, predstavnika svih mjesnih odbora i gostiju.

Za predsjednika je izabran Salko Zildžić, koji je u izbornoj proceduri koja je sprovedena u mjesnim ograncima dobio podršku 35 mjesnih odbora GO SDA Tuzla i jedini je kandidat koji je dobio saglasnost Kadrovske komisije SDA.

Za potpredsjednike su izabrani dosadašnji predsjednik doc.dr. Salko Bukvarević, zatim Izet Džananović doktor nauka iz oblasti elektrotehnike, Muhamed Mehmedović doktor tehničkih nauka, prof.dr. Izet Šabotić, Admir Andelija dipl.ing. elektrotehnike.

Izvršni odbor SDA Tuzle će, pored navedenih, činiti i mr.sc. Jasna Hadžiselimović, Džanan Kušljugić, mr.sc.Mirza Tupajić, mr.sc. Nevres Hurić, Emir Razić, Lejla Kaplan, Kenan Osmančević, Ibrahim Bosankić, dr.sc.Suad Kunosić vanredni profesor, Sabit Ahmetović, Srđan Mićanović, Ajdin Umihanić, mr.sc. Edin Dedić, Emina Hodžić, Nijaz Suljić, dr.sc.Vedran Stuhli, Nusret Muminović, dr.sc.Denis Husić.

Danas su izabrani i delegati za Skupštinu KO SDA TK.

Dosadašnji predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević je Skupštini podnio Izvještaj o radu za period otkako je preuzeo vođenje Povjereništva u avgustu 2018. godine pa do danas.

U svom obraćanju je između ostalog istakao da je Gradski odbor SDA Tuzla u 2018. godini ostvario postavljene izborne ciljeve. Na Općim izborima 2018. godine, GO SDA Tuzla je ostvario drugi rezultat po broju glasova u TK.

– Predanim radom predsjednika, članova Povjereništva, te drugih odanih članova SDA, u veoma složenoj i kompleksnoj situaciji, GO SDA Tuzla je na Općim izborima 2018. ostvario rezultat od oko 6.000 glasova. To je omogućilo da GO SDA Tuzla ima jednog poslanika u Skupštini TK, kao i dva poslanika u Federalnom parlamentu. Podsjećam, GO SDA Tuzla je 2010. godine posljednji put imao poslanika u Skupštini TK, a 2002.godine federalnog poslanika – kazao je Bukvarević koji se zahvalio osnivačima Stranke, dosadašnjim predsjednicima i svim aktivistima na radu i zalaganju.

Novoizabrani predsjednik GO SDA Tuzla Salko Zildžić je istakao, između ostalog, da GO SDA Tuzla ima jak kadrovski potencijal.

U predstojećem periodu radit će se na jačanju SDA u Tuzli, odnosno na povećanju izbornog rezultata, podizanju rejtinga SDA u gradu i boljem pozicioniranju unutar Stranke na višim nivoima.

– Imajući u vidu značajne kadrovske potencijale, možemo prije svega biti od koristi građanima TK. Imamo već tri predstavnika u Glavnom odboru, to su Salko Bukvarević, Admir Andelija i Zumra Begić, što govori da je GO SDA Tuzla dobro zastupljen u Centralnim organima Stranke – kazao je Zildžić i dodao da je jedan od zadataka Gradskog odbora SDA Tuzla bolje pozicioniranje unutar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona.

– Ono što mogu obećati je da ću u svom radu striktno poštovati Statut SDA BiH i to očekujem od svih članova. Ukoliko mi danas ukažete povjerenje, to će značiti da je moja obaveza da koordiniram i usaglašavam rad svih organa SDA Tuzla, da prethodno, uvažavajući prijedloge sa terena u duhu selektora koji će u konačnici biti samo kapiten među jednakima, ponudim najbolja moguća kadrovska rješenja i da se prihvatim amaneta da preuzeto stanje zajedno sa svima vama, a u skladu sa pozicijama i obavezama koje iz njih proizilaze, unapređujem i da stvaramo organizaciju dostatnu potreba članstva SDA, dostatnu potreba građana Tuzle i Tuzlanskog kantona, kako bi u mjesecima i godinama pred nama, oni, naši potencijalni glasači, prenosioci suvereniteta države na naša pleća, u nama, prepoznali najboljeg domaćina za upravljanje zajedničkim resursima. Onima koji mogu pospješiti ukupni ambijent prilika i unaprijediti okolinu u kojoj svi zajedno živimo na zadovoljstvo većine naših sugrađana – istakao je predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić.

Kako je rečeno, osnovni cilj GO SDA Tuzla za naredni period trebao bi biti da u 2020. godini na lokalnim izborima značajno popravi svoj izborni rezultat i ostvari važnu poziciju Stranke u Gradu Tuzla bez koje se ne bi mogla formirati stabilna većina u Gradskom vijeću Tuzla.

Unutarnje jačanje podrazumijeva aktivno učešće, formiranje i jačanje, te sihroniziran rad svih organa i tijela, Komisija i Savjeta u GO SDA Tuzla, svih Asocijacija, MO i svih drugih aktivnih sudionika u radu GO SDA Tuzla.

Vanjsko jačanje treba da ide u pravu snaženja pozicije SDA u Gradu Tuzla, TK i na svim nivoima kroz izborni rezultat SDA Tuzla, kao i aktivno učešće u svim društveno političkim djelovanjima.

Prisutnima se na Izbornoj skupštini GO SDA Tuzle u ime Predsjedništva SDA BiH obratio potpredsjednik Stranke gospodin Safet Softić koji je uputio čestitke novom predsjedniku Salki Zildžiću.

– Svi mi ovdje volimo i živimo SDA. SDA je najveća i najjača politička organizacija od formiranja pa do danas. Za nas nema drugog izbora nego zbiti redove unutar Stranke demokratske akcije i pokušati obezbijediti što bolju sudbinu za našu djecu. Rijetko koja stranka može preživjeti ono što je preživjela SDA u prethodnom periodu kada su je pokušali razoriti određeni ljudi koji su sada u drugim političkim opcijama, a SDA je opstala i opstat će. Najteži udar je bio baš ovdje na području Tuzlanskog kantona, ali se Stranka konsolidirala i ostvarila veoma dobar rezultat s obzirom na okolnosti u kojima je bila. Nikada, zapamtite, SDA neće prodati interese Bosne i Hercegovine – kazao je potpredsjednik SDA BiH Safet Softić.

Ovaj događaj svojim je prisustvom uveličao i ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević – saopšteno je iz GO SDA Tuzla.

Na vrh