Eventi

Salines Spirit Fest u petak u Hotelu Tuzla

U petak 30.novembra, u Tuzli se održava jedan od najvećih distillery događaja u regionu – Salines Spirit Fest međunarodni festival voćnih rakija i žestokih alkoholnih pića.

Ovaj događaj počinje u 18 sati, a održava se u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla i  okuplja najznačajnije regionalne proizvođače voćnih rakija ali i proizvođače mesnih delikatesa, najbolje sireve sa Balkana te opreme za proizvodnju ovog napitka.

Organizatoru UG LIFE STYLE  je želja da na jednom mjestu okupi proizvođače i konzumente ove plemenite kapljice. Veliki broj ugostiteljskih radnika i distributera iz Tuzlanske regije ali i iz cijele BiH je već najavila svoj dolazak na ovaj festival tako da osim uživanja „u iću i piću“ ovo je i dobra prilika za sklanje novih poslova.

Osim izložbenog dijela festivala Salines Spirit Fest ima i svoj takmičarski dio gdje će stručni žiri koga čine: – Predrag Vukosavljević (predsjednik) profesor na poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Beograd; dr.Nerma Spaho Tehnološki fakultet Univerzitet Sarajevo, dipl.ing Ljubisa Stanković, Poljoprivredni fakultet Univerzitet Beograd,) ocijeniti uzorke, te im dodijeliti priznanja.

  • Pored takmičarskog dijela i samostalni proizvođači rakija mogu donijeti svoje rakije na uzorkovanje. Ovo je jedinstvena prilika da dobiju stručni sud o svom proizvodu, koji će im pomoći u daljem razvoju. Ove godine dobili smo preko 100 rakija na uzorkovanje što je jasan znak da naši samostalni proizvođači iz godine u godinu rade na unaprijeđenju kvaliteta svojih proizvoda – rekao nam je Haris Dedić u ime organizatora.

 

festival rakija

U edukativnom dijelu Salines Spirit Festa, koji će se održati u subotu 01.decembra u Kongresnoj Sali (na galeriji) Hotela Tuzla predviđena su slijedeća predavanja:

  • Crvena Ranka – Kraljica šljiva – Povratak autohtonom – predavač Dejan Veljović (početak predavanja 10 sati i 30 min.)
  • Značaj fermentacije u proizvodnji voćnih rakijaNerma Spaho Tehnološki fakultet Univerzitet Sarajevo (početak predavanja u 11h)
  • Odredivanje alkohola, destilacija i sazrevanje voćnih rakija – Predrag Vukosavljević profesor na poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Beograd (početak predavanja 11 sati i 30 min.)

 

Samo da napomenemo da je ulaz za posjetioce 10KM uz degustacijsku čašicu gratis, a posjetioci učestvuju i u bogatoj nagradnoj igri.

Znači puno razloga da ovaj vikend provedete u Hotelu Tuzla.

 

Na vrh