BiH

Salihović i Biserko: Saradnja Memorijalnog centra Srebrenica i Helsinškog odbora u Srbiji može biti temelj novog dijaloga u regionu

Almir Salihović, koordinator za dijalog i međunarodnu saradnju pri projektu Memorijalnog centra Srebrenica „Istina, dijalog, budućnost”, koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, nalazi se u radnoj posjeti Beogradu, gdje će razgovarati sa partnerskim organizacijama i razmotriti mogućnosti saradnje Memorijalnog centra sa civilnim društvom u Srbiji. Ovom prilikom se susreo i sa Sonjom Biserko, direktoricom i osnivačicom Helsinškog odbora u Srbiji.
„Prije svega, velika je čast upoznati hrabre, obrazovane i vrijedne ljude kakve Helsinški odbor u Srbij ima, na čelu sa direktoricom Biserko. Danas smo poslali zajedničku poruku da saradnja Memorijalnog centra Srebrenica i Helsinškog odbora u Srbiji može biti temelj novog dijaloga u regionu. Taj dijalog se bazira na sudski utvrđenim činjenicama o ratovima devedesetih, a istovremeno je platforma u kojoj mi želimo vidjeti mlade ljude iz Srbije koji dolaze u Srebrenicu, učestvuju u našim programima i prave razliku. Isto tako, važna je prilika za nas da smo u Beogradu, da imamo komunikaciju sa organizacijama ovdje, i da prepoznajemo šanse za saradnju u budućnosti”, poručio je Salihović.

Razmotreni su zajednički projekti na prikupljanju i digitalizaciji arhivskog materijala.

„Za objektivno analiziranje historije je izuzetno važno da istraživači u budućnosti imaju uvid kako su mediji komunicirali rat u Bosni i Hercegovini prema javnosti u Srbiji. Nerijetko upadamo u zamku da mislimo da su generacije odrasle devedesetih primale istu vrstu informacije kroz medije, obrazovanje, od svojih roditelja – a nisu. Živjeli smo i živimo u paralelnim stvarnostima, a ovakva vrsta saradnje je prozor za povezivanje. Vrijeme je da učimo jedni od drugih. Istovremeno, kroz Odbor za dijalog koji je osnovao Memorijalni centar, a koji treba da jača međureligijski i međuetnički dijalog – moramo prepoznati prilike da kroz suočavanje sa prošlošću gradimo šansu za buduće generacije”, dodao je Salihović.

Salihović će ovu sedmicu provesti na zajedničkim aktivnostima sa Helsinškim odborom.

„Trebaju nam programi razmjene, trebaju nam nova znanja. Vjerujem da ćemo kroz programe Memorijalnog centra – pružiti ovakve prilike mladim ljudima. Moramo ih obrazovati, osigurati im prilike da putuju i informišu se. To je i suština pristupa projekta „Istina, dijalog, budućnost”, ali i svih partnerstava koje smo izgradili u regionu”, zaključio je Salihović.

Komentari
Na vrh