Eventi

Sajam Energa ponovo u Sarajevu: U Skenderiju stiže 120 izlagača iz 11 zemalja

„Energa“, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, sutra će u Centru Skenderija otvoriti vrata za posjetitelje, 120 izlagača iz 11 zemalja i 200 učesnika konferencijskog dijela programa.

Radi se o jedinstvenom energetskom događaju u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već osmu godinu za redom, a drugu kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša.

-Nakon sedam godina razvijanja ovog specijaliziranog sajamsko-konferencijskog programa i prošlogodišnjeg izdanja, ponovo smo na istom  mjestu. Analiza i rezultati prošlogodišnjeg učinka uticali su na to da ovu priču nastavimo u Sarajevu, gdje ove godine imamo događaj sa reprezentativnim brojem učesnika u svim segmentima ovog sajma, što već u startu garantuje uspjeh i ovogodišnje „Energe“ – rekao je Zlatko Alidžanović, na današnjoj press konferenciji kojom je najavljen najvažniji privredni događaj ovog tipa u regionu.

 

“Energa” je mjesto susreta predstavnika uglednih domaćih i inostranih kompanija i institucija koji će svoja raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja, atraktivne teme, trendove i dostignuća moderne energetike, te različite oblike poslovne saradnje, prezentirati stručnoj-relevantnoj javnosti.

-Radi se o jedinstvenom konceptu, koji pokušava dati odgovore koji su važni za perspektivu energetskog sektora, jednog od najvažnijih privrednh sektora u Bosni i Hercegovini. Dileme u tom sektoru su zaiste krupne i iskreno se nadam da će jedan ovakav reprezentativan događaj dati svoj  doprinos kako bi zajednički odredili pravce djelovanja – istakao je prof. dr. Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma „Energa 2018“

 

Prvi put će u okviru ovog događaja biti organizovaniposlovni susreti “ENERGA b2b 2018” koji će se održati prvog dana sajma, a realizuju ih Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Evropska poduzetnička mreža u Bosni i Hercegovini (EEN) uz podršku Privredne komore FBiH i Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV.

-Susreti imaju za cilj podržati bh. kompanije u pronalasku internacionalnih partnera na sajmu. Učesnici će imati priliku dogovoriti sastanke sa potencijalnim partnerima u skladu sa svojim potrebama i interesima, a koji bi unarednom periodu polučili neke konkretne rezultate kroz potpisane sporazume i realizovane poslove. Do sada imamo preko 80 učesnika iz devet zemalja i preko stotinu zakazanih susreta, što je zaista impozantan podatak – istakla je Aida Džamalija Duran, koordinator odjela za projekte Delegacije EU u BiH i prekogranične saradnje u SERDA Sarajevo.

 

Konferencijski program, za koji je Admir Softić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član Programskog odbora konferencije, istakao da je najkvalitetnija do sada, tretirat će aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora.

 

Ove godine Programski odbor poseban akcenat je stavio na energetske i klimatske politike u BiH, a kroz panel diskusije i sesije bit će tretirane, za ovdašnju javnost izuzetno važne teme kao što su: uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije, sigurnost snabdijevanja gasom u BiH i dr.

Svečano otvaranje sajma je sutra, 19. juna/lipnja 2018. godine u 11.00 sati, a tokom ceremonije će biti potpisan i ugovor o međusobnoj saradnji IZFAS-a (Turska) i Tuzlanskog sajma, kojim će biti definisan partnerski odnos Sajma ENERGA i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije „MINEX 2019” koji se održava u Izmiru.

 

-Radi se o saradnji koja nudi velike šanse za povezivanje izlagača sa dva srodna sajamska događaja u Bosni i Heregovini i Turskoj, a koja je rezultat naših aktivnosti od prošlogodišnje Energe do danas. Saradnja na bazi reciprociteta rezultirat će povezivanjem srodnih kompanija iz naše regije i Turske, što i jeste jedan od ciljeva ovakvih poslovnih događaja – istakao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i Predsjednik Organizacionog odbora sajma.

 

Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na www.energa.ba ili direktno na info pultu na ulazu u sajamski prostor. Radni vrijeme za posjetitelje je od 10.00 do 18.00 sati.

Projekat ENERGA  se realizuje pod pokroviteljstvom Ministartva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudasrtva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.

Na vrh