BiH

SAD JE SVE JASNO: Ivica Puljić razotkrio namjere Željke Cvijanović uoči njezinog obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a…

Sjednica počinje u 22 sata, ali u kabinetu još nisu dobili protokol u koliko sati će se obratiti Željka Cvijanović.

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, otkrio je sadržaj pisma, ali i namjere članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović uoči njezinog obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

-U pismu Vijeću sigurnosti Željka Cvijanović traži opoziv ambasadora Zlatka Lagumdžije, govori o europskoj budućnosti BiH, a istupa preko ruske ambasade. Ne spominje odluke Skupštine RS-a, ucjene, prijetnje od otcjepljenju, nezakonito negiranje genocida. Zato Vijeće sigurnosti o tome govori.

 

U ovom dijelu pisma Vijeću sigurnosti UN-a Željka Cvijanović se žali da nacrt rezolucije nije usaglašen s Predsjedništvom BiH. U aprilu prošle godine ona je govorila na Vijeću sigurnosti bez suglasnosti Predsjedništva BiH.

Slika

U ovom dijelu pisma Željka Cvijanović lažno tvrdi da je za postavljanje Visokog međunarodnog predstavnika u BiH potrebna verifikacija od strane Vijeća sigurnosti. To nije istina zato što njega postavlja PIC. To joj je prošle godine, na njen upit, rečeno od strane tajništva UN-a.

Slika

 

U devetom redu teksta Željka Cvijanović kaže “tro i pol godišnji građanski rat u regiji…” Ovo je prva stranica njenog pisma koje je, posredstvom ruske ambasade u UN-u, proslijedila Vijeću sigurnosti.

Slika

Inače, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratit će se večeras na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija video-linkom, potvrđeno je iz kabineta Cvijanovićke. Sjednica počinje u 22 sata, ali u kabinetu još nisu dobili protokol u koliko sati će se obratiti Željka Cvijanović.

(SB)

Na vrh