Aktuelno

Ruske snage nastavljaju da prodiru prema Azovstalu, otkrivena nova masovna grobnica kod Mariupolja

Ruske snage nastavile su sa zračnim udarima i pokušavaju da se probiju do željezare Azovstal u kojoj su utvrđeni preostali ukrajinski branioci Mariupolja, saopćio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksej Arestovič u subotu.

– Neprijatelj pokušava ugušiti posljednji pokušaj otpora branioca Mariupolja na prostoru Azovstala – izjavio je Arestovič na nacionalnoj televiziji, prenosi Reuters.

Ruski predsjednik Vladmir Purtin izjavio je u petak da je ukrajnskim snagama koje se nalaze u Azovstalu ponuđena opcija predaje, uz garancije da će im životi biti pošteđeni.

Veliki broj civila također je pronašao utočište od ruskog bombardovanja u podzemnim ptostorijama golemog kompleksa željezare, prenosi AP.

 

Još jedna masovna grobnica je otkrivena u blizini Mariupolja, saopćili su gradsko vijeće i savjetnik gradonačelnika.

Gradsko vijeće postavilo je satelitsku fotografiju koju je pružila agencija Planet Labs, prikazujući ono za što navodi da je masovna grobnica površine 45 x 25 metara u kojoj bi moglo biti najmanje 1.000 tijela mještana Mariupolja.

Također je saopćilo da se nova masovna grobnica nalazi u blizini sela Vinogradne, istočno od Mariupolja.

Fotografije Maxar Technologies objavljene u ovoj sedmici otkrivaju nizove više od 200 svježe iskopanih masovnih grobnica u mjestu Manhuš, zapadno od Mariupolja.

Nova otkrića masovnih grobnica dovela su do optužbi da Rusi pokušavaju da prikriju ubistva civila u gradu, prenosi AP.

 


Komentari
Na vrh