Aktuelno

Rusija mijenja retoriku o invaziji na Ukrajinu, u fokusu manje pobjede

Komanda Generalštaba Oružanih snaga Rusije promijenila je retoriku o ciljevima potpune invazije na Ukrajinu u smislu priprema za manje velike “pobjede”, javlja Ukrinform, pozivajući se na Centar za suzbijanje dezinformacija pri Vijeću za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine.

Konkretno, načelnik Glavnog štaba Ruske Federacije Sergej Rudsky sada kaže da su glavni ciljevi “specijalne operacije” u Ukrajini te “potpuno oslobođenje Donbasa”. Ističu da Rudsky nije spomenuo demilitarizaciju Ukrajine.

Osim toga, Međunarodni odjel za propagandne medije RIA objavio je kartu na kojoj se vidi da ruske trupe već dvije sedmice nisu izvršile ofanzivu ni u jednom smjeru.

 

– Ove činjenice mogu ukazivati ​​na to da neprijatelj postupno mijenja informacijsku bazu za rusko stanovništvo. Kako se “specijalna operacija” nije odvijala po scenariju koji je planirao Kremlj, Ruse se priprema za manje “velike pobjede” – naglašava Centar za suzbijanje dezinformacija.

Kako izvještava Ukrinform, Sjedinjene Države ocjenjuju da Rusija daje prednost istočnom ukrajinskom Donbasu, za razliku od Kijeva, u pokušaju da se izgradi poluga u pregovorima i odsijeku ukrajinske snage na istoku od ostatka zemlje.

Na vrh