Aktuelno

Rusi zauzeli Zmijsko ostrvo pobili sve ukrajinske vojnike

Priča o pogibiji ukrajinskih vojnika koji su branili Zmijsko ostrvu, u zapadnom dijelu Crnog mora, obišla je jutros svijet. Hicima sa ruskog ratnog broda “Moskva” ubijeni su svi ukrajinski vojnici na ovom malom ostrvu, potvrdio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. U napadu je učestvovao i patrolni brod “Vasili Bikov”.

Obračun se desio između 18 i 22 sata u četvrtak.

Ukrajinu je prvo obišao snimak komunikacije ruskih mornara i ukrajinskih vojnika, u kojoj su Rusi poniženi, ali ubrzo se pročulo da su svi ukrajinski vojnici na ostrvu pobijeni.

Na audio snimku, koji je objavljen na Youtubeu, čuje se kako ruski komandant govori:

– Javljam vam se sa ruskog vojnog broda. Predlažem vam da položite oružje, predate se i tako izbjegnete krvoproliće i nepotrebne žrtve. Ako ne pristanete, otvorićemo vatru.

Odgovor Ukrajinaca sa Zmijskog ostrva bio je jasan:

– Poruka ruskom vojnom brodu – je*** se!

– Svi branitelji Zmijskog ostrva su se borili koliko su mogli. Junački su poginuli. Svi oni će posthumno biti odlikovani. Vječno ćemo pamtiti sve koji su dali život za Ukrajinu – poručio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U 22 sata, objavljeno je da su Rusi zauzeli ostrvo, i uništili svu infrastrukturu na njemu. Ubijeno je 13 ukrajinskih vojnika, koji su odbili da se predaju.

Na vrh