Sport

RS TK: Ne snosimo odgovornost za probleme s ulaznicama

Organizacija kvalifikacione utakmice za SP između BiH i Švicarske u Mejdanu bila je na visokoj razini, svi će se složiti, ali je problema bilo – izvan dvorane!

Veliki broj ljubitelja rukometa s kupljenim ulaznicama nije mogao ući u dvoranu, a nezvanično se radi o nekoliko stotina osoba, od kojih većina traži povrat novca.

U RS TK, koji je bio tehnički organizator utakmice, odbacuju svaku odgovornost za nastale probleme s ulaznicama.

– Onog trenutka kada su službenici policije za KDZ pregledali dvoranu i napustili Mejdan, prestala je naša odgovornost oko ulaska publike. Problem je nastao što su mnogi posjetioci došli u Mejdan neposredno pred početak utakmice. Pa ni u pozorište se ne dolazi tako kasno, a osim toga, policija je vrata Mejdana zatvorila u 19.45 sati. Zašto? To oni znaju – kaže za Fenu predsjednik RS TK Alija Hasić, koji dodaje da je danima apelovano na navijače da u dvoranu dođu na vrijeme kako se ne bi stvarale gužve.

Podsjeća da je RS BiH za utakmicu angažirao zaštitarsku agenciju Gama iz Sarajeva. Da li su oni puštali publiku bez ulaznica, ne zna, ali navodi da su imali skenere kako bi kontrolirali ispravnost ulaznica sa zaštitnim znakom.

– Ako je neko ulazio bez karata, treba njih pitati. Tvrdim da je u dvorani bilo još nepopunjenih mjesta i smatram da su trebali pustiti sve ljude s kupljenim ulaznicama. Što se nas tiče, prodali smo 3.700 ulaznica, predali novac Savezu i ako neko traži povrat para, neka se obrati RS BiH – napominje predsjednik RS TK.

Na primjedbu da je u dvorani bilo najmanje 5.000 gledatelja, a neki tvrde i cijelih 6.000, te se postavlja pitanje kako je to moguće s obzirom da je štampano 4.000 ulaznica.

– Ponavljam, oko ulaska nismo imali nikakve nadležnosti, pa nekog drugog treba pitati kako je i koliko publike ušlo u Mejdan, kaže.

Naposljetku, prvobitno je Fena objavila da ulaznice za susret BiH – Švicarska koštaju 10 maraka za tribine, a 12 za „teleskope“, odnosno, mjesta uz igralište. Međutim, kasnije su karte uz teren prodavane po cijeni od 15 marka, što upućuje na malverzacije.

– Ulaznice je štampao RS BiH, oni su određivali i cijene. Bio sam na sastanku u Tuzli, u decembru, kada je rečeno da će ulaznice koštati 10 i 12 maraka. Nedugo zatim, došle su karte na kojima je pisalo 15 maraka. Rečeno nam je: „Vi prodajite, a onaj ko će dati 12 maraka, dat će i 15!“ Ni s tim nemamo veze, naše je bilo da ih distribuiramo i odgovorno tvrdim da je RS TK odlično obavio svoj dio posla. O onome izvan naše nadležnosti treba bitati nekog drugog – zaključio je Hasić u razgovoru za Fenu.

Na vrh