BiH

Rosensaft: Naša je dužnost reći ‘ne’ Dodiku ili Handkeu svaki put kad negiraju genocid u Srebrenici

Zbog promovisanja istine o genocidu u Srebrenici, Senat Univerziteta u Tuzli dodijelio je danas potpredsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa Menachemu Rosensaftu titulu počasnog doktora nauka.

Rosensaft je u emisiji Federacija danas Federalne televizije govorio o odgovornosti zločinaca, ali i onih koji negiraju genocid, te oprostu i značaju očuvanja sjećanja.

– Jedini koji imaju pravo i moć da oproste su oni koji su ubijeni i mi nemamo pravo u njihovo ime govoriti. Oni koji su počinili zločin – bilo u Srebrenici ili u Auschwitzu ili u Jasenovcu – nedostojni su oprosta.

Mi moramo osigurati da im se ne oprosti i da ih ne glorifikuju u našem društvu danas oni koje njihove zločine smatraju legitimnim načinom ponašanja – rekao je Rosensaft.

Ističe kako je postojanje murala s likom Ratka Mladića glorifikacija ne samo pojedinca, već i zločina koje je počinio – i to je nedopustivo.

– Nikada se ne može dovoljno učiniti da sjećanje na užasnu prošlost Srebrenice ili Foče postane utkano u vječno sjećanje. Problem danas nije toliko jesmo li učinili dovoljno, više se radi o tome šta trebamo uraditi u budućnosti – naveo je Rosensaft.

Kad je riječ o opasnosti da žrtve postanu statistika, ističe kako brojeve – bilo to osam hiljada ili šest miliona – moramo posmatrati kroz prizmu pojedinaca.

– Moramo biti svjesni i primijetiti pojedinačne osobe, osobe s imenom, s pričom, s prošlošću, šta im se desilo, kako su jednog dječaka odvojili od majke – i kako majka svog dječaka, dječaka s imenom, gleda dok ga odvode pred uperenim puškama, i kako oboje znaju da jedno drugo više nikada neće vidjeti – naglašava Rosensaft.

Dodaje da se to isto mora desiti i s Jevrejima ubijenim u Auschwitzu i Bergen-Belsenu.

– Moramo te brojeve svesti na broj 1, za kojim slijedi još jedan broj 1, zatim još jedan broj 1… Dok ne budemo osam hiljada puta svjesni broja 1. I šest miliona puta svjesni broja 1 – naveo je.

Prema njegovim riječima, oni koji negiraju genocid u Srebrenici, kao i oni koji negiraju i iskrivljuju holokaust postaju naknadni saučesnici u tim zločinima.

– Naša je dužnost da svaki put kad Milorad Dodik ili Peter Handke iznesu tvrdnju kojom negiraju Srebrenicu – kažemo ne, u krivu ste – poručio je Rosensaft.

Na vrh