Aktuelno

Romi u Tuzlanskom kantonu u borbi za prava na svoj maternji jezik

Romski jezik bi već od naredne školske godine u Tuzlanskom kantonu mogao postati fakultativnim predmetom, odnosno postati sastavni dio nacionalnih predmeta u školama – najavljeno je danas u povodu Svjetskog dana romskog jezika i konferencije koju je upriličilo Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost“.

Upravo je u Tuzlanskom kantonu pokrenuta ovakva inicijativa.

– Ministarstvo obrazovanja i nauke vodi intenzivne aktivnosti na uvođenju romskog jezika kao fakultativnog predmeta u osnovnim školama. Svi učenici, bez obzira na nacionalnu pripadnost će, nadam se od naredne školske godine, imati mogućnost da izaberu romski jezik i on će se vjerovatno izučavati od sljedeće školske godine – rekao je pomoćnik u Ministarstvu nauke i obrazovanja TK Fikret Vrtagić.

Mnoga romska djeca, iako uče o svom jeziku i poznaju ga, u obrazovnim institucijama ga nažalost ne mogu zvanično koristiti.

– Ja sam samo unutar svoje porodice mogao govoriti romskim jezikom. Imao sam sreću pa me moja nena učila iako sam živio u jednoj od najvećih romskih mahala, u tuzlanskom naselju Kiseljak. Ne bih rekao da se radi o sramoti jer su jezici naša velika kultura i bogatstvo, jednostavno je tako u našoj tradiciji. To je zbog okolnosti u kojima živimo i kroz školovanje, svakodnevnicu i posao moramo govoriti bosanski jezik – kaže nam Denis Mujić, aktivist u Udruženju žena Romkinja “Bolja budućnost“.

Ovo Udruženje se već dugi niz godina bori da romski jezik bude među nacionalnim predmetima.

– Već je formirana komisija za izradu obrazovnog akcionog plana za romsku djecu u kojem će se svakako naći romski jezik. Ne mislimo da romski jezik trebaju učiti samo romska djeca nego svi učenici koji budu zainteresirani. Mi imamo prekrasnu kulturu i tradiciju, imamo svoj jezik. Mi to moramo čuvati i isticati i pokazati javnosti da Romi nisu ljudi koji neće da rade, da su prljavi i tako dalje. Mi želimo pokazati da smo ravnopravni građani. Nama treba pružiti šansu i saslušati nas – naglasila je predsjednica Udruženje žena romkinja “Bolja budućnost“ Indira Bajramović.

Upravo ovo bi željela i Naza Mujić koja svakodnevno sa svojim ukućanima razgovara samo na romskom jeziku.

– Treba znati naš maternji jezik. Trebalo bi da se u školama govori i romski jezik, jer uvijek smo živjeli zajedno i poštovali jedni druge – kaže Naza Mujić.

Profesorica bosanskog jezika na Univerzitetu u Tuzli Amira Turbić-Hadžagić kaže da će uskoro doći do osnivanja izbornog predmeta na Univerzitetu “Romski jezik, kultura i tradicija“.

– Očekujem da će izborni predmet na Filozofskom fakultetu ‘Romski jezik i književnost’ biti uvedeni i to će biti preduvjet za osnivanje katedre za romski jezik i književnost – istaknula je profesorica Turbić-Hadžagić.

Svjetski dan romskog jezika UNESCO je priznao 2015. godine, a romski jezik u zemljama Balkana autentičan je te ostao netaknut posljednjih hiljadu godina.

Na vrh