Aktuelno

Rješavanje stambenih potreba boraca u Tuzlanskom kantonu (VIDEO)

Prošle sedmice objavljen je javni poziv za dodjelu finansijske pomoći u rješavanju stambenih potreba boraca u Tuzlanskom kantonu, a u kantonalnom budžetu za ovu namjenu planirano je 650.000 KM. Bit će dodjeljivani iznosi do 5.000 KM.

Urađeno je to na osnovu Pravilnika o dodjeli finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba socijalno ugroženih branilaca i članova njihovih porodica u ovoj godini, i Odluke Ministarstva za boračka pitanja, posredstvom službi za boračko-invalidsku zaštitu.

– Najveći dio sredstava će biti u iznosu od 5.000 KM. Smatramo da će broj korisnika biti optimalan, naravno da to nisu dostatna sredstva da mogu pokriti sve zahtjeve, ali mi nastojimo da svake godine makar ublažimo te probleme – kazao je ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić.

Na zahtjev boračkih saveza nastojalo se pojednostaviti proceduru za dodjelu pomoći.

– Predložili smo da nađemo načina kako doći do najsiromašnijih ljudi koji ne mogu sebi napraviti kuću. To je bio taj model da ne tražimo građevinsku dokumentaciju, da se izlazi na teren i da se tu situacija ocjenjuje. Za dvije godine to je dalo efekta –  istakao je predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Fahrudin Hasanović

Zahtjev za dodjelu finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba socijalno ugoženih branitelja i članova njihovih porodica po ovom oglasu za 2018. godinu, podnosi se gradskoj odnosno općinskim službama boračko-invalidske zaštite. Sljedeći javni poziv za boračku populaciju, moguće je očekivati već u aprilu.

Na vrh