Aktuelno

Ringo Hamidović dobitnik nagrade za interpetaciju sevdalinke „Safet Isović“

Večeras se u okviru drugog dana Festivala „Sevdalinko u srcu te nosim“, dvanaest novih kompozicija, koje su napisane u duhu sevdalinke, borilo za prestižno priznanje, koje nosi ime najvećeg interpretatora ove pjesme Safeta Isovića.

Više od 200 kompozicija pristiglo je na konkurs, a za izvođenje u ovoj noći odabrane su pjesme koje su stigle iz cijelog regiona, ali i Holandije, Njemačke, Austrije …

publika bkc

ziri

Pred punom velikom salom BKC-a TK Tuzla večeras su se interpretacijom publici predstavili: Mustafa Bijelić, Edin Mašić, Hamid Ragipović Besko, Sejo Pitić. Ringo Hamidović, Ivan Grubešić, Haris Sefer,Zulfija Tahirović, Izet Cerić, Izeta Milišić, Senad Jatić i Mirhad Okanović uz pratnju Festivalskog orkestra pod vođstvom prof. Dejana Milkunića. Kroz cijeli program posjetioce je vodio Dino Kalesić.

Žiri koga su činili Ramiza Milkunić, Jasna Hadžiselimović, Asim Horozić, Goran Jeknić i Munir Mešanović, nije imao nimalo lagan posao da između ponuđenih kompozicija i interpretacija, odabere onu koja će ponijeti ovu laskavu titulu. Ipak na kraju su donijeli jednoglasnu odluku da priznanje „Safet Isović“ za interpetaciju ponese Ringo Hamidović za izvedbu pjesme „Sevdahom obasjani“.

dobitnici nagrada

publika bkc 2

Osim ove dodijeljene su i nagrade za najbolji tekst, koju je dobio Suad Okanović za tekst pjesme „Ajšin sevdah“ zatim za najbolju muziku koju je osvojio Damir Galijašević za muziku pjesme „Sevdahom obasjani“ te najbolji aražman, nagrada koja ide u ruke Jasminu Ferhatbegoviću za pjesmu „Hanka“.

U revijalnom dijelu večeri nastupili su prošlogodišnji pobjednik Jasmin Hasić, doajen sevdalinke Ibrahim Jukan te kulturno umjetničko društvo „Zmaj od Bosne“ iz Gradačca.

ibrahim jukan

kud zmaj od bosne

Sutra na Festivalu slijedi revijalno veče, a publici će se predstaviti neke od najvećih zvijezda estrade koje će izvesti svoje omiljene sevdalinke. Između ostalih tu su i Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Nedeljko Bilkić, Merima Njegomir, Nihad Alibegović, Dragan Račić, Kemal Hasić, Fatmir Sulejmani … te mnogi drugi izvođači sevdalinke.

predstavnik porodice guerrini

Organizaciju ovog, jednog od najvažnijih kulturnih događaja u BiH podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Tuzla i Vlada TK-a dok je pokrovitelj Državna komisija Bosne i Hercegovine sa saradnju sa UNESCO-m.

Ulaz i za revijalno veče je slobodan, a program počinje u 20h u velikoj sali BKC-a Tuzla.

(foto Valter Tuzla Tuzlanski)

Na vrh