Aktuelno

Rijetki Einsteinov rukopis o teoriji relativnosti na aukciji u Parizu

Ručne zabilješke Alberta Einsteina i njegovog kolege i prijatelja Michelea Bessoa, u kojima su navedeni neki od koraka koji vode do konačne verzije opće teorije relativnosti, u utorak će biti ponuđeni na aukciji u Parizu.

Očekuje se da će rukopis, jedan od samo dva postojeća Einsteinova radna naučna dokumenta iz perioda kada je radio na teoriji koja menja svijet, objavljenoj 1915. godine, postići cijenu od više miliona eura.

– Ovo je bez sumnje najvredniji Einsteinov rukopis koji je ikada došao na aukciju – rekao je predstavnik aukcijske kuće Christie's, koji je domaćin prodaje uime aukcijske kuće Aguttes.

Dokument od 54 stranice nastao je u Cirihu, u Švicarskoj, 1913. i 1914. godine i sadrži rukom pisane stranice Einsteina i Bessoa.

Njih dvojica su u to vrijeme radili na rješavanju ,,anomalije orbite planete Merkur. Proračuni u radu imali su za cilj da pokažu da li Einstenova teorija može da objasni fenomen koji je dugo zbunjivao naučnike.

Prema aukcijskoj kući Christie's, rad je sadržio brojne greške i Einstein ga je odbacio kada ih je uočio. Besso je, međutim, zadržao rukopis.

Einsteinove dvije teorije relativnosti postavile su nove načine posmatranja kretanja objekata u prostoru i vremenu. Njihovi nalazi imaju enormnu praktičnu važnost, a danas posebno u oblasti satelitske navigacije.

Slavni naučnik je preminuo 1955. u 76. godini, a Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine.

Na vrh