BiH

Refik Lendo o dogovoru Bradare i Stojanović: To zakonski ne važi

Dva člana rukovodstva Federacije BiH Igor Stojanović i Lidija Bradara sastali su se danas u Sarajevu i dogovorili da Bradara bude predsjednica, a Stojanović potpredsjednik FBiH.

Treći član, Refik Lendo, nije prisustvovao sastanku. U izjavi za O Kanal, Lendo je rekao da ono što su dogovorili Bradara i Stojanović nije po zakonu.

– To je dogovor njih dvoje i od samog početka se pokušava zbuniti naša javnost na prostoru FBiH. Ja pokušavam da budem realan i ono što su Ustavne odredbe budu ispoštovane. Ne može se danas kada je u pitanju izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije odrediti sa 2:1. Nema smisla da se predstavnik Srba i Hrvata dogovara bez predstavnika Bošnjaka. Nisam bio na tom sastanku i što oni misle da su odredili – zakonski ne važi. Najvjerovatnije će to ići u Zastupnički dom FBiH, rekao je Lendo za O Kanal.

Pozvao je kolege da prestanu sa, kako navodi, iracionalnim i neproduktivnim ponašanjem, a čelnike stranaka koje su ponudile kandidate za predsjednika/potpredsjednika FBiH kao nezaobilazne faktore u procesu formiranja vlasti da hitno sjednu za pregovarački sto i postignu politički dogovor kako bi se formiranje nove strukture vlasti u FBiH što prije okončao.

Na vrh