BiH

REAKCIJE NA SASLUŠANJE SCHMIDTA HDZ-ovac David McAllister pogazio je demokratiju i ušutkao europarlamentarce u AFET-u

Ne stišavaju se reakcije na saslušanje visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta i činjenicu da je ono obavljeno iza zatvorenih vrata.

“I pogodite šta se dogodilo: visoki predstavnik se pojavio, ali predsjedavajući AFET-a iz Zagreba/HDZ-a David McAllister održao je Schmidtovo saslušanje iza zatvorenih vrata, ućutkavši i sve europarlamentarce koji su učestvovali na sastanku. Nema transkripta. Nema snimanja. Nema odgovornosti. Demokratija u BiH je ponovo pogažena”, Jakub Bielamowicz analitičar Instituta za novu Evropu.

 

Na ove riječi odgovorila je Tineke Strik: “Razlog zašto je GreensEFA zatražio ovo ročište je da se Schmidt javno pozove na odgovornost prema građanima BiH, jer se skrivao od javnog objašnjenja svojih odluka od 2. oktobra koje izazivaju velike podjele. Sastanci iza zatvorenih vrata ni na koji način nisu zamjena za demokratsku odgovornost”.

Sličnog je mišljenja i Klemen Grošelj, koji u izjavi za Patriju kaže: “Iako je bila rasprava in camera ona bi sasvim mogla biti i otvorena za javnost, jer to što je bilo na toj sjednici rečeno sa strane Schmidta, nije mogao biti povod za zatvaranje sjednice iako je to uobičajena praksa, jer se očekuje da sugovornici izlože neka politički ili drugačije senzibilna pitanja. Ali u ovom slučaju nije bilo tako”.

Čini se da su radikalne, desno orijentisane struje unutar Evropske unije, koje je Schmidt lobirao uspjele osigurati da građani i bh. javnost nemaju uvid u saslušanje koje je trebalo ponuditi odgovore na brojna pitanja o Schmidtovom djelovanju.

Komentari
Na vrh