Vijesti

Reakcija neformalne grupe Liga Mladih Pacifista

Kako mediji prenose, u srijedu, 06.11.2019., u Parlament skupštine Bosne i Hercegovine, nositelja zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini, stigla je sumnjiva pošiljka u kojoj se nalazio metak pištolja promjera 7,65 milimetara.

Liga mladih pacifista, neformalna mirovna mreža mladih, koja djeluje na području Tuzlanskog kantona i regije Birač, osuđuje svako narušavanje mira i stabilnosti na globalnom nivou, a naročito u regionu. Sigurnosne agencije su reagovale i započele istragu i očigledno su jedina državna tijela koja su shvatila ozbiljnost situacije. Reakcije zvaničnika još uvijek nema. Zašto? U medijima se navodi da je „neimenovani dužnosnik državnog Parlamenta” izjavio da je pošiljka stigla iz Beograda”.  Zašto „neimenovani”??

Liga mladih pacifista ne shvata olako ovakav vid provokacija i prijetnji na narušavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Svjesni da Bosna i Hercegovina prolazi mukotrpan put izgradnje mira unutar svojih granica, kao i izgradnje mira i stabilizacije odnosa u regionu. Očekujemo od vladajućih struktura BiH, ali i zemalja u regionu, komunikaciju bez govora mržnje, bez simbola metaka i mrtvačkih glava kako bi se u cijelom regionu gradio pravedan mir za dobrobit svih nas. Ovakvi događaji izazivaju strah, nesigurnost i nepovjerenje među građanima i građankama i predstavljaju jedan od bitnih razloga odlaska mladih ljudi sa ovih prostora.

Neformalna grupa: Liga mladih pacifista


Komentari

Na vrh