Politika

REAKCIJA NA PISMO Velika Britanija mogla bi uvesti sankcije i Čoviću

Međunarodna zajednica danas je upoznata sa sadržajem pisma koje je uputio Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, nakon odluke Centralne izborne komisije BiH da raspiše Opće izbore za 2. oktobar. U pismu koje je upućeno na više adresa međunarodnih predstavnika u BiH, Čović čak prijeti miru i stabilnosti BiH, ali i novom teritorijalnim reorganizacijom BiH. Zatražili smo stav britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda.

 

“Svakog političkog aktera, koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji, i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje.

 

Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo upotrebom sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH”, naveli su u odgovoru za Patriju iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

Podsjećamo, 11. aprila Velika Britanije je uvela sankcije članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i predsjednicu Republike Srpske Željki Cvijanović zbog njihovog “destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini” i “pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine”.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine. Ovo su prve britanske sankcije za političare u BiH, ali prema određenim najavama moglo bi ih biti još za neke druge zvaničnike.


Komentari
Na vrh