Lični stav

REAGOVANJA – Prof. Dr Vedad Pašić – Izričito demantujem sve navode o mom navodnom „odlučivanju“ po bilo kojem osnovu a vezano za proces akreditacije bilo koje visokoškolske ustanove

Nakon što smo prenijeli informaciju sa zvanične stranice Evropskog univerziteta “Kallos” o podnošenju krivične prijave protiv određenih lica a zbog neizdavanja akreditacije ovoj ustanovi, našu redakciju kontaktirao je prof.dr. Vedad pašić, koji je pomenut u toj krivičnoj prijavi. Njegov dopis  objavljujemo u cijelosti …

 

Poštovani,

Na Vašem portalu na adresi (https://boljatuzla.ba/evropski-univerzitet-kallos-tuzla-podnio-krivicnu-prijavu-protiv-clanova-komisije-za-akreditaciju/) objavljen je članak pod naslovom “Evropski univerzitet “Kallos” Tuzla podnio krivičnu prijavu protiv članova Komisije za akreditaciju”.

 

U istom članku spominje se moje ime i to u smislu podnošenja krivične prijave protiv mene od strane “Evropskog univerziteta Kallos Tuzla” i pri tom ste naveli cijelu prijavu kao takvu.

 

S obzirom da se ovakvim navodom dovodi u pitanje moj lični i akademski integritet, smatram da je neophodno da reagujem.

 

Prije svega, izričito demantujem navod da sam ja predsjednik nekog „savjeta za visoko obrazovanje“, jer isti (koliko sam ja upoznat) uopće na području Tuzlanskog kantona ne postoji, iako za to postoji zakonska legislativa. Možda su gospoda iz „Evropskog univerziteta Kallos Tuzla“ to pomiješala s mojim članstvom u Kantonalnom savjetu za nauku i tehnologiju, na čije me je čelo, u svojstvu predsjednika istoga svojom odlukom br. 02/1-35-11180-2/21 imenovala Vlada TK 6.7.2021. godine. Svi koji su iole upoznati s mojom biografijom (koja se javno može pronaći na http://pmf.untz.ba/vedad/), vjerujem da neće dovoditi u pitanje moje kvalifikacije za članstvo u istom, ali to svakako nije stvar kojom se imaju baviti gospoda iz „Evropskog univerziteta Kallos Tuzla“.

 

Međutim, bez obzira na insinuacije i implikacije gospode sa „Evropskog univerziteta Kallos Tuzla“, moje članstvo u Kantonalnom savjetu za nauku i tehnologiju nema nikakvog uticaja ili nadležnosti nad procesom akreditacije neke visokoškolske ustanove, što bi gospoda sa „Evropskog univerziteta Kallos Tuzla“ vrlo dobro trebali da znaju. Nadležnosti Kantonalnog savjeta za nauku i tehnologiju jasno su definisane članom 22. Zakona o naučnoistraživačkom radu Tuzlankog kantona, te ni na kakav način ne obuhvataju proces akreditacije visokoškolskih ustanova (za detalje vidjeti Sl. novine TK br. 14/2017 i Sl. novine TK br. 8/2021)

 

Ja stoga izričito demantujem sve navode o mom navodnom „odlučivanju“ po bilo kojem osnovu a vezano za proces akreditacije bilo koje visokoškolske ustanove, osim što sam prošle godine učestvovao u uspješnoj akreditaciji Univerziteta u Tuzli kao dekan i nastavnik Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

Ostale navode iz ove krivične prijave protiv mene ne bih komentarisao, jer smatram da su većina tih navoda (a pogotovo navodi o nekom tobožnjem nacionalnom progonu) konstrukcije očito bujne mašte gospode sa „Evropskog univerziteta Kallos Tuzla“.

 

Što se tiče mojih ličnih i akademskih stavova o instituciji „Evropski univerzitet Kallos Tuzla“ i sličnih ustanova koje su se zadnjih godina otvorile na području TK i cijele BiH, isti su ostali nepromijenjeni i javno su dostupni u mojim medijskim istupima kao akademskog građanina i pripadnika akademske zajednice svih ovih proteklih godina, no isti nemaju apsolutno nikakve veze sa navodima iz navedene krivične prijave.

 

Ja sam doktorirao matematiku na jednom od najjačih svjetskih Univerziteta, na Univerzitetu u Bathu, pod mentorstvom jednog od najvećih stručnjaka iz ove oblasti uopće. Prof. Dr Dmitrija Vasiljeva. Osobe koje su bile u mojoj komisiji za odbranu, Prof. Dr Friedrich Hehl sa Univerziteta u Kelnu i Prof. Dr Jerry Griffiths sa Univerziteta u Velsu dvije su naučne gromade sa hiljadama citiranja vezanih za njihov naučnoistraživački rad, a sve se to odigralo na jednoj od najvećih ustanova svjetske nauke uopće, na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

 

Bez trunke lažne skromnosti, moj doktorat nema mnogo usporedivih po svojoj jačini i kvaliteti na Univerzitetu u Tuzli i u Bosni i Hercegovini, te je dovođenje moje akademske časti i integriteta u pitanje, a pogotovo implikacija nekog mog tobožnjeg zlonamjernog uticaja na druge časne ljude ostavlja gorak ukus u ustima u najmanju ruku. Osobe koje se bave takvim stvarima upravo su epitomija svega naspram čega ja stojim u svom životu i radu, a ja, za razliku od takvih osoba, u Bosni i Hercegovini živim i na jednom javnom univerzitetu u Bosni i Hercegovini radim stoga jer to želim, a ne jer to moram.

 

Ovakvi napadi osoba za čije se ime u akademskom smislu nije čulo dalje od Šićkog Broda me doista ne dotiču, ali ne dopuštam da se moje ime, akademski kredibilitet, integritet i poštenje dovode u pitanje.

 

Stoga Vas molim da ovo reagovanje objavite na svom portalu u cijelosti.

 

S poštovanjem,

Prof. Dr Vedad Pašić.

——————————–

Vedad Pasic Dean Faculty of Natural Sciences and Mathematics

Urfeta Vejzagića 4

75000 Tuzla Bosnia and Herzegovina

tel: +387(0)35 320 860

fax: +387(0)35 320 861

email: vedad.pasic@unitz.ba

web: http://www.pmf.untz.ba/vedad/


Komentari
Na vrh