Komentari

REAGOVANJA: Inicijator ideje za podizanje spomen ploče na mjestu sinagoge nije dr. Rifatbegović već Fatmir Alispahić

Nakon teksta koji smo prenijeli sa zvanične stranice SDA Tuzla – prof.dr. Rifatbegović: Poboljšati status Jevreja u Tuzli i posvetiti pažnju pitanjima Jevrejske općine  obratio nam se Fatmir Alispahić sa pismom koje prenosimo u cijelosti …

 

Poštovani,

Da današnji dan (26.12.2011.) prije deset godina objavio sam ideju da se na mjestu porušene tuzlanske sinagoge postavi spomen-ploča. Predhodno je Komisija za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Općinskog vijeća Tuzla, kojom predsjedava prof. dr. Salih Kulenović, podržala  (Zaključci, broj: 01-05-10333-2011., od 7. 12. 2011.) “Inicijativu za obilježavanje Dana holokausta podizanjem spomen-panoa na mjestu porušene sinagoge”.
Vaš portal je 24.12.2021. objavio da je inicijator ove ideje dr. Zijah Rifatbegović. Iz linka koji Vam dostavljam možete vidjeti da to nije tačno.
Molim Vas za ispravku ove neistine.
Srdačno

 

Izvorni tekst od 26.12.2011.
 
Inicijativa Fatmira Alispahića
Obnovimo sinagogu u gradskom sjećanju

 

Unazad nekoliko godina u Tuzli se Dan holokausta obilježava polaganjem cvijeća na spomenik “Suza”, gdje je bila stara željeznička stanica sa koje su mnogi Jevreji, ali i drugi Tuzlaci, slati u koncentracione logore. Dosad nije priređen nikakav dodatni program, u smislu edukativnog obilaska Jevrejskog groblja, kao kulturnog dobra, ili u smislu predstavljanja historijskih izvora o tuzlanskim Jevrejima, ili, pak, predstavljanja književnosti i općenito duhovnosti bosanskih Jevreja. Bilo bi lijepo da se 27. januara, na Dan holokausta, priredi historijski čas pod nazivom “Sjećanje na tuzlanske Jevreje”. Tako bi se svake godine Dan holokausta mogao obilježavati nekim sadržajem iz kulture bosanskih Jevreja.

Vrijedilo bi trajno obilježiti mjesto na kome je od 1906. do 1941. bila jevrejska sinagoga, odnosno, templ. Jedini vjerski objekt koji je porušen u vrijeme fašističke okupacije Tuzle bila je jevrejska sinagoga, na mjestu “Ekspres-restorana”. Dogodilo se to nakon što je u Gradskom kinu prikazan antisemitski film “Židov Zis”.

Inicijativa je da se na mjestu gdje se nalazila sinagoga, podigne manji spomen-pano, na kome bi se nalazila fotografija sinagoge, podaci o njenom rušenju i stradanju tuzlanskih Jevreja, kako bi urbana memorija grada zauvijek bila obilježena sjećanjem na porušenu sinagogu i ubijene jevrejske sugrađane.

Spomen-pano sa fotografijom sinagoge bi u simboličnom smislu zaokružio multikonfesionalni pejsaž centra Tuzle, koji se sastoji od Srpske pravoslavne crkve i Vladičinog dvora, Poljske odnosno Turalibegove džamije i kompleksa Tuzlanskog muftijstva, te Katoličkog školskog centra. Uključivanje sinagoge u taj prostor simboliziralo bi bosanski multikonfesionalni četverolist, tu historijsku i kulturnu prožetost jevrejske, pravoslavne, katoličke i islamske kulture. Virutalne prezentacije bi ubuduće mogle koristiti sinagogu, kao sastavni dio multikonfesionalnog pejsaža Tuzle.

Komisija za očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Općinskog vijeća Tuzla, kojom predsjedava prof. dr. Salih Kulenović, podržala je (Zaključci, broj: 01-05-10333-2011., od 7. 12. 2011.) “Inicijativu za obilježavanje Dana holokausta podizanjem spomen-panoa na mjestu porušene sinagoge”. Ova Komisija je podržala i “Inicijativu za obiježavanja 70 godina od herojske misije muftije Kurta na spašavanju srpskih komšija i Sabornog hrama u Tuzli”. No, to ne znači da će inicijatvie biti realizirane, jer Komisija je tek savjetodavno tijelo, ali je u svakom slučaju lijepo da stručna lica imaju pozitivan stav o afirmaciji tuzlanskog antifašističkog i multikonfesionalnog naslijeđa.

Fatmir Alispahić

Na vrh