Komentari

Ratni špijun Stevandić preuzeo glavnu riječ u Rs: Zbunio i Dodika, a evo kako je u ratu ‘rušio zločinca Tolimira’

Često puta je i sam isticao da ‘sa ponosom ne krije da je bio pripadnik Srpskog obavještajnog korpusa

Piše: A. Čorbo-Zećo @aminacorbozeco

U zadnja 24 sata rekorder u medijskim nastupima je predsjedavajući Narodne skupštine Rs-a Nenad Stevandić. Ni više nastupa u televizijskim programima nije mu bilo dovoljno, pa je izdao i nekoliko saopštenja i izjava.

Stevandić posljednjih dana zvuči radikalnije i odlučnije i od samog Dodika, a mnogi smatraju da takvo samopouzdanje crpi iz nedavne posjete Rusiji.
Podsjećamo da je na samoj sjednici NSRs Dodik zapravo, pokušao da odgodi donošenje Nacrta Izbornog zakona RS, riječima: “Dajmo opoziciji dva – tri dana da pokušamo svi zajedno da donesemo odluku”, ali ga je predsjednik NSRs-a Nenad Stevandić prekinuo riječima: “Već je dogovoren nastavak; odmah se nastavlja sljedeća Posebna”. I tako je i bilo. Dodik je samo konstatovao: ‘Aha, moramo’.

I dok razne analize pokušavaju odgonetnuti šta se to dešava zapravo u Republici srpskoj i otkud Stevandić na prvoj liniji odbrane podsjećamo da Stevandiću nije nepoznat obavještajni rad.

Često puta je i sam isticao da ‘sa ponosom ne krije da je bio pripadnik Srpskog obavještajnog korpusa ili kako se više kaže službe – RDB (republička državna bezbjednost).

Da je potpuno govorio istinu dokazuju dokumenti koje je Patria ranije objavila, a koji datiraju od 22. aprila 1995. godine.

Riječ je o vrlo tajnom dokumentu u kojem se Zdravko Tolimir obavještava o načinu na koji je trebao biti smijenjen.

Tolimir je ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske, a osuđen je u Hagu na kaznu doživotnog zatvora za genocid. Umro je 2016. u pritvoru Haškog suda u Sheveningenu.

U dokumentu kojeg potpisuje pukovnik Vojske Republike Srpske Stevan Bogojević navodi se da im je Nenad Stevandić, rezervni pripadnik RDB-a inače član SDS-a dao interesantna saznanja.

“Stevandić nam je ispričao da je preko pouzdanih izvora došao do saznanja da u okviru najavljene reorganizacije Vojske treba da budu smijenjeni generali Gvero i Tolimir. Prema ocjeni tih izvora smjena Tolimira bi išla veoma teško, pa se traže neka druga rješenja.

O tome su negdje u Bijeljini razgovarali Karadžić, Momčilo Krajišnik i episkop Kačavenda. U kontekstu naprijed navedenog Krajišnik je rekao da će smjena Tolimira ići veoma teško, te da ga se treba ‘riješiti na drugi način’“, navodi se u dokumentu kojeg i objavljujemo.

Riječ je o informaciji u okviru operativne akcije “Juda”. Ocjena onih koji su ga ispitivali jeste da je Stevandić iskren i da kao osnovni motiv vidi svoj status u novonastaloj situaciji.

On je tada uvjeravao vrh Vojske Rs-a, ali i MUP-a Rs da on može u 90 posto regija u redovima SDS-a organizirati podršku generalštabu i umjerenoj struji SDS-a gdje svrstava Radića, Kesića, Mirjanića i druge…

Jasno je da Stevandiću očito nedostaju obavještajni radovi, pa je trenutno jedan od najglasnijih koji već nekoliko puta izlazi u javnost i govori mnogo informacija od kojih sun eke nesuvisle, kao što je posljednja o procentu ubijenih na broj stanovnika u protekloj agresiji.

A, koja je njegova stvarna uloga u antiustavnim djelovanjima republike srpske i kako to da je preuzeo palicu komadnovanja pokazat će vrijeme ispred nas.

 

Patria

Na vrh