Aktuelno

Rastući broj ubijenih ruskih vojnika u Ukrajini donosi nova pitanja o stvarnoj vojnoj spremnosti

Hiljade ruskih vojnika ubijeno je u Ukrajini otkako je ruska invazija počela prije skoro mjesec dana, naveli su američki i NATO zvaničnici za CNN ove sedmice, a Rusija se sada bori da opskrbi te snage jer se suočava sa padom morala trupa i žestokim ukrajinskim otporom.

 

Ruska ofanziva za zauzimanje Kijeva uglavnom je u zastoju, rekli su zvaničnici NATO-a, a ukrajinska vlada je u četvrtak saopćila da je pokrenula kontraofanzivu u cilju preuzimanja odlučne kontrole nad predgrađima.

Procjene američkih i savezničkih obavještajnih službi uveliko se razlikuju koliko je tačno ruskih vojnika do danas ubijeno, kažu za CNN izvori bliski obavještajnim službama. Ali čak i najniže procjene su u hiljadama.

Jedna takva procjena pokazala je da je do sada ubijeno oko 7.000 ruskih vojnika, rekao je jedan od izvora.

Ali ta brojka, koju je prvi objavio The New York Times, smatra se nekom maksimalnom američkom procjenom koja varira iz dana u dan jer SAD i saveznici nemaju precizan način brojanja žrtava.

Prema nekim drugim procjenama, broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini iznosi oko 3.000, dok drugi govore da je ubijeno više od 10.000.

Do sada se taj broj uglavnom izračunavao putem izvještavanja nevladinih organizacija, ukrajinske vlade, komercijalnih satelitskih snimaka i presretnutih ruskih komunikacija. Američki zvaničnici su takođe dolazili do broja mrtvih na osnovu broja uništenih ruskih tenkova, rekli su izvori.

Bez obzira na tačan broj, američki i zapadni obavještajni zvaničnici primijetili su da Rusija ima poteškoća sa zamjenom svojih snaga, što ima značajan uticaj na moral ruskih trupa, rekli su u srijedu visoki zvaničnici NATO-a.

– Svakim danom postaje sve evidentnije da je Putin ozbiljno pogriješio – rekao je visoki obavještajni zvaničnik NATO-a novinarima u sjedištu NATO-a u srijedu navečer, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi otkrio osjetljive procjene.

Rusija se i dalje suočava s poteškoćama u nadoknadi svojih borbenih gubitaka i sve više nastoji da koristi rezervne snage, uključujući ruske privatne vojne korporacije i sirijske borce.

Visoki vojni zvaničnik NATO-a ponovio je tu ocjenu, rekavši da “možemo očekivati da će se više privatnih vojnih kompanija uskoro uključiti u sukob”. Ali generalno, rekao je, gubici su “loše uticali na moral trupa”.

– Vidimo da se Putin preračunao i pogrešno procijenio otpor Ukrajinaca – rekao je vojni zvaničnik NATO-a.

“To je činjenica. On to nije vidio. I to je za njega veliko iznenađenje. I zato je morao usporiti.”

Na vrh