Aktuelno

Raspodjela namjenskih sredstava Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona je jučer zaključilo ugovore sa neprofitnim organizacijama i udruženjima koja su aplicirala na objavljeni Javni poziv za predlaganje programa i projekata za raspodjelu namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede. Ukupna vrijednost 30 potpisanih ugovora, kojima će se finansirati 30 projekata, iznosi 35.000,00 KM.

Finansijska sredstva su dodjeljena neprofitnim organizacijama i udruženjima čiji se programi i projekti odnose naunapređenje vršenja kontrole tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog    pregleda, edukaciju djece u predškolskom i školskom uzrastu iz oblasti saobraćajne kulture  i  poznavanja saobraćajnih propisa,edukaciju vozača o zaštiti čovjekove okoline i smanjenju emisije izduvnih gasova,promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija,povećanje nivoa bezbijednosti saobraćaja, unapređenja nivoa usluge prijevoza putnika iobilježavanja značajnih datuma iz oblasti saobraćaja (dan vozača i automehaničara,  dani bez vozila i drugi).

Finansijska sredstva za realizaciju ovih projekata obezbjeđena su iz naknada za obavljeni tehnički pregled koje plaća vlasnik vozila prilikom pregleda vozilana stanicama tehničkog pregleda u iznosu od 1,00 %.

„Kontinurianim radom Ministarstvo nastoji poboljšati stanje u oblasti saobraćaja, a na ovaj način nastojimo potaknuti volonterizam i aktivizam kod građana Tuzlanskog kantona. Uključivanjem građana kroz manje projekte neprofitnih organizacija pokušavamo pružiti priliku istima da daju svoj doprinos u cilju povećanja stepena bezbjednosti u saobraćaju i povećanju saobraćajne kulture“, rečeno je tokom potpisivanja ugovora.

Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti sa ovom aktivnošću.

Na vrh