Zabava

Ramazan u restoranu Tešnjaka Belmina Čostovića u Njemačkoj: Iftari kao u Bosni, topa, somuni i bosanski specijaliteti

Bez somuna i tope teško je zamisliti iftar u Bosni i Hercegovini. Svaki ramazan prije iftara ispred pekara stvore se redovi, jer svi žele imati svježe i vruće somune za iftar. Bošnjaci u Njemačkoj sa nostalgijom za vrijeme ramazana govore o topi i somunima, ali i bosanskim specijalitetima i sjećaju se lijepih dana u domovini. Ipak, u nekoliko restorana u Njemačkoj oni mogu uživati u pravim somunima i topi, ali i drugim bosanskim specijalitetima.

 

Jedno od tih mjesta je i “Traditionelle Balkankuche by Belmin”, mali restoran u Ehingenu kod Ulma.

Naime, Tešnjak Belmin Čostović, nakon što je deset godina imao svoje restorane u italijanskom Trevisu, 2021. godine odlučio je nastaviti biznis u Njemačkoj i otvorio je ovaj restoran.

 

– Drago nam je što za naše ljude možemo pripremiti iftare kao u našoj Bosni. Lijepo je da se za vrijeme ovog svetog mjeseca naši Bosanci i Hercegovci kod nas osjećaju kao u domovini. Na jelovniku se nalaze begova čorba, sarma, punjene paprike, tarhana, piletina sa ražnja, teletina ispod sača, janjetina, pljeskavice, ćevapi sa kajmakom, sudžukice, kobasice… Jela pripremamo i služimo u zemljanim posudama. Šta bi bio iftar bez tope i somuna. Kao šlag na kraju dolaze naše tufahije, baklave, tulumbe i hurmašice. Naravno, ambijent mog restorana je upotpunila tešanjska Gradina. Za vrijeme iftara puštamo naše sevdalinke – govori Čostović koji goste uslužuje u tradiconalnoj bosanskoj nošnji sa fesom na glavi.

 

Kako kaže, nije se pokajao što je Italiju zamijenio Njemačkom. – Više sam nego zadovoljan kako se biznis razvija. Kod nas je kvalitet na prvom mjestu. Balkanci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima naše kuhinje priča se širom svijeta. Mi Balkanci, posebno Bosanci, poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe, osim vegetarijanaca – kaže na kraju Belmin.

Na vrh