Vijesti

Prvi put obilježen Dan rijeke Spreče – Zaštita rijeke Spreče mora biti prioritet svih nas!

25.9.2018. je u OŠ “Orahovica“, općina Gračanica prvi put obilježen Dan rijeke Spreče. U obilježavanje ovog datuma se uključilo oko 200 odraslih i djece, i to predstavnici 7 općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Lukavac, Gračanica,Petrovo i Doboj Istok), 8 škola iz ovih općina, predstavnici OCD, medija i građani.

Manifestacija se sastojala od:svečanog programa, okruglog stola, otvaranja igrališta u dvorištu OŠ “Orahovica“, sadnje drvoreda na obali rijeke Spreče i akcije čišćenja dijela obale rijeke Spreče.

DSCN5269

Učenici i nastavnici iz 8 škola su implementacijom 8 pilot projekata, svojim specijalnim svečanim programom posvećenom rijeci Spreči i akcijom čišćenja obale pokazali koliko im znači ova rijeka i od svih nas u slivu rijeke Spreče su zatražili više ozbiljnosti, da promijenimo svoj odnos prema rijeci Spreči i da njenu zaštitupodignemo na viši nivo.

DSCN5029

Na okruglom stolu je promovirana Brošura o zagađenju rijeke Sprečei Vodič o turistiškim potencijalima gornjeg sliva rijeke Spreče čije se elektronske verzije nalaze na linku:

http://ekologija.ba/publikacije/voda/

Dogovoreno je da se 25. septembra obilježava Dan rijeke Spreče i da se ovaj datum i u budućnosti nastavi obilježavati.

Na Okruglom stolu je zaključeno da rijeka Spreča povezuje 2  entiteta, 12 općina/ opština i da ima višestruki značaj za cijeli region. Zato se njena zaštita mora izdići iznad entitetskih, općinskih i stranačkih interesa. Zaštita rijeke Spreče mora biti prioritet svih nas!

DSCN5065

U okviru projekta “Dobre vodne komšije II- DVK II“ na zaštiti rijeke Spreče radi 8 škola(”Jovan Dučić” (Papraća)Šekovići, ”Aleksa Šantić” Osmaci, ”Kalesija”, ”Memići” iz Kalesije, ”Orahovica” Gračanica, ”Klokotnica” Doboj Istok, „Sveti Sava“ Kakmuž I “Vuk Karadžić” Petrovo) i  6 općina(Kalesija, Osmaci, Šekovići, Petrovo, Gračanica i Doboj Istok).

Projekat “Dobre vodne komšije II“ realizira Centar za ekologiju i energiju, a njegovu realizaciju je omogućio Robert Bosch Stiftung.

 

 

 


Komentari
Na vrh