Zabava

PRVI PUT – novi serijal za mlade na BHT1

“Prvi put” je naziv dokumentarno-obrazovnog serijala BHRT produkcije koji se bavi promocijom prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine kroz outdoor aktivnosti prikazujući na realističan način iskustvo iskakanja iz zone udobnosti.

Kako preći granicu i prvi put se suočiti s izazovom? Šta sve možemo i koliko možemo? – neka su od pitanja koja se nameću u procesu odrastanja i ličnog razvoja na koja je ekipa pokušala pronaći odgovore u ovom serijalu.

Glavnu ulogu igra omladinac Gigo pred kojim je u 12 epizoda postavljeno šest izazova. Na Drini je vozio kajak. U Blagaju je probao sportsko penjanje. Na Bjelašnici i Visočici je trčao trail. U Neumu je ronio. Pećinario je u pećinama Orlovača na Palama, Govještica i Banja stijena u Rogatici. U Prozor-Rami je čuvao i šišao ovce.

Vlastito iskustvo i vještine sa Gigom su podijelili brojni domaćini i stučnjaci od kojih je svako na svoj način obogatio serijal i doprinio ideji o edukaciji i upoznavanju sa outdoor aktivnostima, kao i predstavljanju nevjerovatnih prirodnih ljepota i turističkih potencijala BiH.

Ekipu “Prvog puta” predvodila je autorica i producentica Emina Daut, a prezenter je Denis Gigo Hadžić. Dino Aganović Hibrid sa saradnicima je autor originalne muzike. Direktor fotografije je Adnan Branković, a montažer Jasmin Okerić. Snimatelj tona je Nirvan Imamović, a majstor svjetla Admir Garibović. Na engleski je prevela Amila Šehić. Za organizaciju ekipe je bio zadužen Almir Muslić, a za transport Jasmin Krečar.

Gledatelji BHT1 će moći premijerno pratiti emitovanje subotom u 10 sati i 50 minuta od 7. maja 2022. prikazivanjem epizode „Prvi put pećinarenje“ snimljene u pećini Orlovača u Opštini Pale.

Serijal Prvi put je realizovan u okviru projekta Technical Assistence to Public Service in Western Balkan, zahvaljujući financijskoj podršci Evropske komisije, a u okviru međunarodne razmjene će osim na BHT 1,  biti emitovan na javnim servisima u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, u Albaniji i na Kosovu. 


Komentari

Na vrh