BiH

PROTESTI U SARAJEVU Zornić poručila Zapadu: Ne testirajte naše strpljenje, zamijenite HDZ-ovog Schmidta u OHR-u (VIDEO)

Prvo pitanje je zašto smo se danas okupili?. Okupili smo se da istaknemo ne prihvatanje Schmidtizacije Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da spriječimo cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine. Susjedne države instrumentalizirale su ured OHR-a i preko njega nam uvode aparthejd”, poručila je na protestima u Sarajevu Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Podsjećamo, u 14 sati počeli su protesti ispred OHR-a protiv politika Christiana Schmidta i međunarodne zajednice i planova za nametanje novih odluka.

“Neki političari su izdali povjerenje građana i dali podršku Schmidtu da samovoljno mijenja Ustav i to samo entiteta FBiH. Takvo silovanje pravnog sistema jedne evropske države s hiljadugodišnjom tradicijom, je nedopustivo čak i u najnerazvijenijim zemljama trećeg svijeta.  Potrebna nam je izmjena Ustava BiH u skladu s presudom ESLJP u predmetu Zornić”, istakla je Zornić.

Dodala je da sve što se dešavalo od oktobra do sada “pokazuje da smo bili upravu kada smo upozoravali da uvode aparthejd”.

“Energično zahtjevamo da strani političari i diplomate prestanu s miješanjem u politički život naše zemlje. Od domaćih političara očekujemo ispunjavanje 14 prioriteta.  Šta to mi poručujemo – poruka zapadnim diplomatama nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate. Pošaljite nam sposobnog i objektivnog  visokog predstavnika umjesto sadašnjeg, HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčević. Poruka i “trojci” nemjte testirati naše strpljenje borbom za fotelje jer ugrožavate BiH. I da ponovimo, ne damo suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, poručila je Zornić.

 

Pogledajte VIDEO sa današnjih protesta

 

Završeni su protesti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nekoliko hiljada nezadovoljnih građana, koji na ovaj način pokazuju neslaganje s odlukama i potezima visokog predstavnika Christiana Schmidta, poslalo je poruku da međunarodna zajednica računa na njih i da se ne igra njihovim strpljenjem.

Pročitana je, između ostalih, i poruka bh. pisca Gradimira Gojera.

U tom pismu Gojer je Schmidta nazvao neprijateljom Bosne i Hercegovine.

“Odluke koje se planiraju nametnuti sakraliziraju poziciju HDZ-a”, ističe Gojer.

Protestima prisustvuje veliki broj predstavnika društveno – političkog života, a među njima je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Suad Đozić iz Udruženja Restart je na protestima ispred OHR kazao da su zahtjevi građana koji su se okupili samo jedan a to je da žele kada se već mijenja Ustav to uradi da se upostavi građanska država.

Đozić je objasnio zbog čega su protesti ispred OHR dok se mnogi pitaju zašto se ne protestuje zbog inflacije i sve većih troškova života.

“Imamo životne probleme, imamo niske plate, niske penzije, cijene gorvia sve divlja pa nam postavlju pitanje što se obraćate stranim delegacijama, OHR-u pored silnih svih problema. Dejtonski sporazum nam je napravio sistem koji je nakaradan koji veliča etničke zajednice a ne građane. Mi želimo građansku državu a ne ovo što imamo”, objasnio je Đozić.

Također, je Đozić istakao dva puta koja postoje.

“Prvi put je napravljen presudama u Strazburu, apelacijama Zornić, Pilav, Sejdić-Finci. Evropski parlament je isto tako usvojio rezoluciju kojm nam je dao smjernice tim putem. Sada imamo drugi put da Zagreb preko traži da jedan entitet ima dvije težine Hrvata i vlada FBiH a mi želimo građanski model države a ne gore od ovoga što imamo”, istakao je Đozić.

Na kraju, Đozić je rekao da se od građanski uređene BiH neće nikada odustati.

 

Patria/ foto – M.Pargan

Na vrh