BiH

Protesti ispred Ambasade Srbije – BiH i Srbija moraju biti dobre komšije i zajedno trebaju u EU

Bosna i Hercegovina i Srbija moraju biti dobre komšije i zajedno trebaju u Evropsku uniju, poruka je koja je poslata sa današnjih mirnih protesta ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu, a povodom dolaska zvaničnika iz Srbije u Banja Luku gdje su prisustvovali proslavi neustavnog ”Dana Republike Srpske”.

– Dobrosusjedski odnosi se moraju graditi, ekonomija i pozitivne priče, ali sve to staje kada krše suverenitet i ustavnopravni poredak BiH. To rade dolaskom u Banja Luku na proslavu 9. januara – kazao je Suad Đozić, aktivista grupe ReSTART BiH.

Iz ove grupe istakli su pet zahtjeva, a od Ambasade Srbije u BiH traže da njihovi državni organi priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice u skladu sa sudskim presudam.

Pozvali su zvaničnike Srbije da prilikom posjete BiH ne zaobilaze dimplomatski protokol. Traže da Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskim i školskim ustanovama na teritoriji RS-a.

Traže i da Srbija izmiri dugovanja prema BiH i nekoliko općina zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine te da obustavi daljnju dogradnju hidrocentrala na Drini.

Dvosatni mirni skup održan je pod motom “Buđenje građana”.

Svečanim defileom kroz centar Banja Luke danas je obilježen ”Dan Republike Srpske”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Defile su predvodili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović te ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Tom sudski osporenom prazniku, imeđu ostalih, prisustvovali su i ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević te ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.


Komentari
Na vrh