Tuzlanski kanton

Promptne aktivnosti Vlade TK ka unaprjeđenju zdravstvenih usluga

U prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića ministrica zdravstva TK Dajana Čolić potpisala je danas Sporazum o sufinansiranju nabavke medicinske opreme sa v.d. direktorom JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla Denijalom Tulumovićem.  Ovim sporazumom se Vlada TK obavezuje da će prema UKC-u Tuzla transferirati 500.000 KM, prebačenih sa viših nivoa vlasti  odlukom Vlade Federacije, za nabavku linearnog akceleratora. Cilj je unaprjeđenje dostignutog standarda kvaliteta zdravstvenih usluga koje UKC Tuzla pruža u oblasti radioterapije za onkološke pacijente u Klinici za onkologiju i radioterapiju.

Naglasivši da je današnje potpisivanje samo formalizacija opredjeljenja Vlade TK da ide ka nabavci linearnog akceleratora i obnavljanju aparature u UKC-u Tuzla, premijer Halilagić je ovom prilikom kazao da je Vlada TK

„prepoznala problem kao i iskrene namjere Uprave UKC-a na čelu sa prof. Tulumovićem da se uhvati u koštac sa onim što jeste problematika ove najznačajnije zdravstvene ustanove na području TK. Zbog toga nismo imali prava sjediti skrštenih ruku zbog dugogodišnjeg problema i iz tog razloga smo promptno reagovali, kazao je premijer Halilagić.

Prema riječima ministrice Čolić ovim je ispunjen prvi korak da bi se krenulo u javnu nabavku linearnog akceleratora a ostala sredstva će biti sukcesivno isplaćivana narednih godina kako bude planirano u budžetu.

Vlada Tuzlanskog kantona za nabavku linearnog akceleratora izdvojit će ukupno 7.750.000 KM dok će UKC Tuzla obezbijediti iznos od 2.250.000 KM. Riječ je o zamjeni medicinske opreme koja je u funkciji duže od standardnog vijeka trajanja.

To je jedan od najvećih problema u TK, kazao je direktor Tulumović zahvalivši Vladi „što već ulazimo u njegovo rješavanje. „Postojeći linearni akcelerator nabavljen je prije 14 godina. Takvi akceleratori nakon 4 do 5 godina u savremenim, naprednim zemljama se zanavljaju, potpuno novom opremom. A Vlada TK je prepoznala problem i iznašla sredstva“, izjavio je direktor Tulumović.

Vlada TK je također odobrila i 10 miliona KM za nabavku ostale medicinske opreme u UKC-u, a prema riječima ministrice Čolić, sve u nastojanju da obezbijede što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za osiguranike. Dio tih ulaganja su i obezbijeđenih 150.000 KM za izgradnju liftova na Internoj klinici.

Na vrh