Kult(ura)

Promovisane dvije knjige Fehme Huremovića (VIDEO)

Poštovaoci pisane riječi izrazili su zadovoljstvo što su u Tuzli promovisane dvije knjige penzionisanog ekonomiste Fehme Huremovića “Porodica Huremović od Užica do Tuzle” i “Sve na kredit”.

– Radi se o čovjeku koji nije pisac a napisao je dvije važne knjige. Prva govori o porodici Huremović i njihovom izlasku iz užičkog kraja do Tuzle. Drugo djelo pod nazivom ‘Sve na kredit’ je roman koji bi svima preporučio – kazao je novinar i publicista Zlatko Dukić.

Knjiga o porodici Huremović donosi zbir sjećanja jednog od oko 240 članova mnogobrojne porodice Huremović i obrađuje period od 1862. do 2015. godine.

Unatoč tome što se suočavao sa nedostatkom pisanih dokumenata, autor je uspio da kroz prizmu sudbine svojih predaka ispriča priču o prisilnom iseljavanju muslimana na Balkanu.

U drugom djelu Fehmo Huremović priča o svom komšiji rudaru Ćamilu i svemu onome što je stvorio uz svoju suprugu Merimu.

– Cilj mi je bio da pokažem jednu rudarsku porodicu, u kojoj rudar praktično nikada odmora nema. Kada se preseli sa tog ruralnog u urbano područje mislio je da će imati vremena da se odmara, a onda je shvatio da nastaju drugi jadi – pojasnio je Huremović.

Dodaje da mu je pri pisanju knjige “Sve na kredit“ glavna vodilja bila da kaže sve ono što nije urađeno to jest da poruči “da bi nam sela danas bila živa da su grad i rudnici napravili komunikacije prema selima“.

Prisutni na upriličenoj promociji složili su se da je velika stvar što je u 80-toj godini Huremović odlučio da pokaže javnosti svoju porodicu odnosno hronologiju života jedne male zajednice.

Knjige su štampane u dvije gračaničke štamparije, “Grin“ i “Cicerprom“, u tiražu od po 200 primjeraka.

 

Na vrh