Kult(ura)

Promovisana ‘Monografija – 15 godina Vezenog mosta’ (VIDEO)

U okviru manifestacije “Vezeni most” promovisana je “Monografija – 15 godina Vezenog mosta”, u kojoj se na 336 strana nalazi mnoštvo dragocjenih dokumenata i informacija. Razvrstane su po rubrikama koje ilustruju bogata dešavanja i učesnike u programima dosadašnjih 15 festivala.

-Tuzla je svih tih 15 godina bila centar dešavanja u oblasti dječje književnosti. Sve se to vrtilo oko ‘Malog princa’ kome popularnost u regionu iz godine u godinu raste i koji je trenutno ne samo jedina, nego i najznačajnija nagrada za dječju literaturu u regionu – izjavio je književnik Šimo Ešić.

On smatra da je teško iz mnoštva sadržaja nešto izdvojiti, ali se prisjeća zanimljive aktivnosti koja je realizirana u okviru festivala “Vezeni most”.

– U bosanskom jeziku, stvarčica koja se stavlja kada čitamo knjigu, a koja se u njemačkom jeziku zove buch marker, u našem jeziku nije imala ime. Mi smo se sjetili u okviru Vezenog mosta, pa smo raspisali konkurs i pitali djecu kako ćemo to zvati i dobili smo rješenje – Pamtilica – kazao je Ešić.

Više od 200 pamtilica su iskerale žene iz Gračanice i sve su prodate na izložbi u okviru jednog od festivala.

U okviru ovogodišnjeg “Vezenog mosta“ nastavlja se program koji je, kako ističu organizatori, još sadržajniji i bogatiji od prethodnih.

Na vrh