Kult(ura)

Promovisana drama u stihu i rimi „Klopka za Zeusa“autora Borisa Balte

U Narodnom pozorištu Tuzla, sinoć (27. juna) promovisna je drama u stihu i rimi „Klopka za Zeusa“ autora Borisa Balte. Izdavač je organizacija Magic Factory uz podršku Fondacije za izdavaštvo, Sarajevo. Knjiga “Klopka za Zeusa” sa ironijom i sarkazmom odnosi se prema društvenom sistemu, nemarnim političarim koji koriste vulgarni i pojednostavljeni jezik, indolentnosti naroda, kao i prema autoru koji je prije 19 godina shvatio u kakvom sistemu živi ali je i dalje ostao obitavati  u njemu.

Knjigu su promovisali prof. dr. Srđan Vukadinović i dramaturg Kemal Bašić.

– Specifičnost knjige je ta što je to drama u stihu i rimi što se rijetko piše, poznato je da je rodno mjesto drame u stihu grčko pozorište i dramatologija, jako je dugo trebalo da se na južnoslavenskom prostoru napiše drama u stihu i rimi. Dominik Smole napisao je Antigonu i to je prva drama u stihu na južnoslavenskom prostoru, negdje 60-tih godina je pisao, dakle gotovo 2000 godina poslije Grka. Današnji dramski tekstovi uglavnom se pišu u prozi dok autor Boris Balta piše u stihu i rimi što je jako teško, em je dramski tekst em u stihu i rimi što govori o ozbiljnosti autorovog pristupa ovakvom tekstu. Nekoliko je parabola u knjizi, parabola sa antičkim svijetom i božanstvima, parabola sa Šekspirom i njegovom komedijom, zatim sa elizebethanskim teatrom ali i sa Brehtom, dakle mnogo je tih parabola koje govore koja su to božanstva danas. Autor ovdje otvara jedan feneomen analize, ali i futurističke vizije gdje se predviđaju smjene sistema što govori o nekoj novoj preraspodjeli moći u svijetu. Tako da imamo jednu specifičnu, originalnu dramu kako u spisateljskom smislu tako i u promišljajućem gdje se otvara niz fenomena, a osnovni je traganje – da li je to danas u ljudima ili u „Olimpu“ ostalo još i malo čovječnosti koje će imati sluha za ljudsku patnju i dati sve što je humanizam, a ne gledati prije svega svoje interese, a potom svojih podanika – objasnio je jedan od promotora prof. dr. Srđan Vukadinović.

 

level (1 of 1)-12

Iako je autor Boris Balta knjigu „Klopka za Zeusa“ napisao prije 19 godina, ona je i danas egzemplar bosanskohercegovačke komedije u stihu i rimi i važna je književna i dramska pojava na našoj čitalačkoj sceni.

– Raditi u stihu i rimi je poprilično nepopularna forma pisanja, sama drama izrazito je teška za pisati, još ako je u stihu i rimi, morate biti posebno nadahnuti i posvećeni tome. Kada govorimo o narativu knjige to je jedna personifikacija stanja prije dvadeset godina, a i danas. Metaforom je kroz bogove sa Olimpa ispričana priča, oni predstavljaju vladajuću vlastelu, a tu su i dijelovi gdje se spominje i narod. To je priča o bezličnosti, sistemu koji je potpuno propao, o trivijalnim stvarima kojima se bave ljudi, dok bi se trebali baviti ozbiljnim životnim problemima. Fokus priče se sveo na površno razmišljanje koje je uzelo maha i postalo navika iz koje se ne može izaći. Između ostaloga,  kroz knjigu se može vidjeti jedna smjena civilizacija koja dolazi, odnosno ti grčki bogovi na kraju nemaju mogućnosti da upravljaju svojim sudbinama, što ej slučaj sa nama danas. Ono što je također značajno jeste da je knjiga mješavina šekspirijanskog i aristofanovog stila – obrazložio je autor Boris Balta.

Čitajući odlomke, na sinošnjoj promociji knjigu su publici dočarale glumice Elvira Aljukić i Jasmina Dedić.

 

level (1 of 1)-3

Knjiga „Klopka za Zeusa“ će nastaviti svoje predstavljanje na jesen, prvo pred studentima Univerziteta u tuzli, a kasnije i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Sve informacije (kontakti) vezane za knjigu „Klopka za Zeusa“ mogu se dobiti na facebook stranici izdavača U.G. Magic Factory.

Na vrh