Aktuelno

Promovirana publikacija ‘Rehabilitacija žrtava torture i nasilja’

Zbornik radova “Rehabilitacija žrtava torture i nasilja”, koje je izdalo Udruženje “Vive žene“ iz Tuzle koje od završetka rata u BiH brine o žrtvama rata, a posljednjih godina sve više i o žrtvama nasilja u porodici, promovirana je danas u Tuzli.

Amra Muratbegović iz Udruženja “Vive žene“ kaže da ovakve publikacije izdaju još od 2009. godine i one sadrže metodologiju njihovog rada i metodologiju koju razvijaju od 1994. godine sa žrtvama rata, ratne traume i nasilja.

-U ovom zborniku sve više govorimo o žrtvama nasilja u porodici i u tom pravcu želimo uključiti što više – i žrtve i počinitelje i djecu. Vjerujem da će ovo veoma važno štivo biti dobar vid prevencije nasilja. Treba naglasiti da su žrtve torture i dalje na margini zanimanja našeg društva i ta činjenica govori o tome koliko je ova tema nevažna za institucije naše zemlje. Mi se trudimo biti podrška žrtvama, ali odgovornost je na cijelom društvu – istakla je Muratbegović.

Redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Mirzeta Hadžić Suljkić, koja je recenzentica i promotorica ove publikacije, rekla je za Fenu da su torture i nasilje nad ženama zločin te da o tome treba otvoreno govoriti.

Smatra da problem sve većeg nasilja nad ženama institucije trebaju ozbiljno shvatiti i da ovakva publikacija treba biti prezentirana u školama i na fakultetima.

– Teme vezane za nasilje bi se trebale naći u obrazovnim institucijama. Treba sve otvorenije govoriti o djeci koja su žrtve nasilja, ne samo u porodici, nego su žrtve svojih vršnjaka. Jer, djeca kad su nasilnici, oni nisu nasilnici zato što to hoće da budu, nego zato što njihove potrebe nisu zadovoljene, kao što su potrebe za ljubavlju i pažnjom. Zato je ova publikacija veoma važan dokument iskustava i može pomoći svima – rekla je Hadžić Suljkić.

Udruženje “Vive žene“, koje pruža pomoć žrtvama torture, ove godine obilježava 25. obljetnicu postojanja.

Na vrh