Kult(ura)

Promocija knjige “Vrijeme množine”, autora Nenada Pejića, 11. aprila u Tuzli

Knjiga, autora Nenada Pejića, Vrijeme množine, u Tuzli će biti promovisana u utorak, 11.04.2023. godine u 20.00 sati u ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla.

Nenad Pejić, dugogodišnji direktor Radija Slobodna Evropa i jedan od najpoznatijih bh. novinara, istražuje teme i pitanja sa kojima se novinari i mediji suočavaju izvještavajući iz kriznih situacija. Koristeći vlastito ali i bogato iskustvo reportera Radija Slobodna Evropa on propituje novinarske dileme, učinjene greške, primjere hrabrosti i izvještavanja unutar složenih vojnih, političkih i etničkih tenzija na širokom prostoru od BiH do Pakistana.

Nenad je napisao tri knjige: Isključi TV i otvori oči, Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba,  Izbori: Velika šansa i još veća zamka – Priručnik za  novinare.

Vrijeme množine je njegov prvi roman. Kao i dosadašnji radovi i ovaj roman je na neki način vezan za manipulaciju medija.

“Mori me odgovornost novinara za sve ono što se dogodilo sa Jugoslavijom. Neoprostivo je šta su novinari tada radili i na koliko nizak nivo se moja profesija novinarstva spustila gotovo bez otpora. Nažalost, tu i dalje čami”, kazao je autor knjige u jednom od intervjua.

 

Trenutno je i Autor je nekoliko scenarija za TV drame i filmove kao što su “Krivda”, “Majstori mraka”, “Proces”. Objavio je tekstove u stručnim publikacijama u Francuskoj, Austriji, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji. Predavao je na sveučilištima u Njemačkoj, Gruziji, institutima u Ukrajini, Crnoj Gori, Azerbejdžanu, Moldaviji, NATO-u, te na skupovima nevladinih organizacija u Austriji, Nizozemskoj i Španjolskoj.

Promocija će se održati u utorak sa početkom od 20.00 sati u ateljeu Ismeta Mujezinovića, Tuzla, a promotor knjige je poznati tuzlanski pjesnik za djecu, pripovjedač, dramski pisac i novinar Šimo Ešić. Partner promocije je Centar za kulturu Tuzla.

Na vrh