Kult(ura)

Promocija knjige Svjedok genocida, autora Roya Gutmana, 30. maja u BKC TK

Knjiga Svjedok genocida, zbirka vjerodostojnih svjedočanstava o smišljenom uništavanju pripadnika drugih naroda na području bivše Jugoslavije, koju je dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo Roy Gutman napisao 1993. godine, prošlo godine je doživjela još jedno izdanje u Bosni i Hercegovini, a koje će biti promovisano u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli u četvrtak 30. maja 2024. godine.

O knjizi koja je 2023. godine izašla u izdanju Dialogosa i Asocijacije Bosna, uz uredništvo Resula Mehmedovića i Sanjina Jakića, govorit će pored autora Roya Gutmana, promotori Almasa Hadžić, novinarka i dr. Elmir Jahić, predsjednik Regionalnog odbora VKBI Tuzla.

Roy Gutman ugledni je američki novinar. Bio je šef evropskog dopisništva magazina Newsday od 1989. do 1994. godine, njegovo izveštavanje i istraživački novinarski rad bili su 1992. i kasnije važni za otkrivanje, nedugo zatim i zatvaranje koncentracionih logora u kojima su pripadnici Vojske Republike Srpske zvijerski zlostavljali Bošnjake i Hrvate. Za ovaj angažman nagrađen je Pulitzerovom nagradom za novinarstvo. Veliki je prijatelj Bosne i Hercegovine i počasni građanin Sarajeva.

Gutman je rođen 1944. godine u New Yorku, a 1966. je diplomirao historiju na Haverford Collegeu, završio je London School of Economics i 1968. magistrirao međunarodne odnose. Radio je za Reuters, izvještavao iz Bonna, Beča, Beograda, Londona i Washingtona. Bio je šef ureda za Evropu, dopisnik State Departmenta i glavni reporter na Capitol Hillu. Od 1982. je bio u Newsdayu, za koji je pisao o padu poljskog, istočnonjemačkog i čehoslovačkog režima, otvaranju Berlinskog zida, ujedinjenju Njemačke, prvim demokratskim izborima u bivšem Istočnom bloku i raspadu Jugoslavije: tu je objavio i svoja otkrića iz Bosne i Hercegovine.

Promocija koju organizuju JU Bosanski kulturni centar TK, Asocijacija Bosna i Dialogos, bit će održana u četvrtak 30.05.2024. godine u Velikoj sali BKC-a Tuzla sa početkom u 18.00 sati. Ulaz je slobodan.

Na vrh