Kult(ura)

Promocija knjige „Konture za nevidljive glasonošice“

U četvrtak, 27. 10.2022. godine na sceni Pozorišta mladih Tuzle (Dvorana Kaleidoskop) s početkom u 19.30 sati bit će realizovana promocija knjige „Konture za nevidljive glasonošice“ autorice Senade Užičanin. Promotor knjige je prof. dr Edina Šarić, a dijelove iz knjige čitat će članovi Pozorišta mladih Tuzle i učenici Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla. Promocija knjige je dio manifestacije „Oktobar – mjesec knjige.“

 

Izdavač knjige je Udruženje „Mladi Tuzle“ u partnerstvu s Pozorištem mladih Tuzle i Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla, a štampanje knjige sufinansirano je od strane Grada Tuzla po Javnom pozivu za finansiranje pojedinaca iz oblasti kulture.

Senada Užičanin je rođena u Tuzli gdje završava Filozofski fakultet i stječe zvanje profesora bosanskog jezika. Učesnica je različitih domaćih i međunarodnih skupova i konferencija. Dobitnica je nagrade za osvojeno prvo mjesto na književnom natječaju “Musa Ćazim Ćatić” 2019. i 2020. godine. Na osnovu raspisanog natječaja Kulturnog udruženja ,,Musa Ćazim Ćatić” za pjesničku nagradu ,,Musa Ćazim Ćatić” za 2021, nagrađena je za najbolju neobjavljenu pjesmu za djecu te Srebrnom plaketom za prozu. U oblasti poezije dobitnica je nagrade “Avdo Mujkić” za najbolju pjesmu, 2019. i 2020. godine. Sudjeluje u zajedničkom izdanju „Silasci u godine“-Zbornik 28. Pjesničkog memorijala Avdo Mujkić i Zborniku 29. pjesničkog memorijala Avdo Mujkić 2020-„Jer govor san produbljuje“.

 

Udruženje za kulturu-Nova svjetlost Sarajevo dodijelilo je Zlatnu povelju-Balkanska pjesnička unija za najuspješniju poeziju 2020. godine. Poestki radovi su uvršteni u Zbornik poezije pjesnikinja regiona „U mreži stih“. Autorica je više poetskih i proznih tekstova zastupljenih u zajedničkim zbirkama. Njena poezija uvrštena je u antologiju savremenog pjesništva. Koautorica je Priručnika za voditelje dramskih sekcija u osnovnim i srednjim školama „Školsko pozorište“ 2021.

 

Dobrodošli.

Na vrh