Kult(ura)

Promocija knjige Alexander Langer – Umijeće zajedničkog življenja Od Južnog Tirola do Srebrenice

U ponedjeljak, 31.10. u 12.00 sati, u Kući i Ateljeu Ismet Mujezinović će biti održana promocija knjige Alexandera Langera „Umijeće zajedničkog življenja – Od Južnog Tirola do Srebrenice“.

Na promociji će govoriti: Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, akademik fra Mile Babić, urednici knjige Sabina Langer i Ladislav Tadić, te mladi, autori tekstova u knjizi: Ajna Jusić i Bekir Halilović.

Alexander Langer je bivši italijanski evropski parlamentarac, novinar, pisac, mirovni aktivista, borac za demokratiju, i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i Tuzle. Devedesetih godina prošlog stoljeća bio je najangažiranija evropska ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile.

 

Kao uvjereni pacifist, orijentiran ka konkretnim rješenjima i nenasilnim praksama, nastojao je poticati dijalog i prijedloge odozdo, kako bi europske države i međunarodne organizacije pozvao na njihovu odgovornost. Tako je nastao Veronski forum za mir i pomirenje na prostorima bivše Jugoslavije koji je ponudio prostor za dijalog stotinama aktivista s prostora bivše Jugoslavije koji su se borili za suživot , koji su se okupljali u Veroni, Strasbourgu, Beču, Bruxellesu, Parizu, Tuzli, Skoplju i Zagrebu. Uz podršku Općine Tuzla i Foruma građana Tuzle, jedan od najvažnijih skupova podržanih od strane Verona Foruma, održan je između  3. i 5.11.1994. godine u opsjednutoj Tuzli, pod naslovom „Je li moguća Evropa koja nije multikulturalna?“.

Tražio je da Bosna i Hercegovina uđe u EU, kako bi se sačuvala od rata. Paralelno sa institucionalnim inicijativama, slijedio je i mnoge druge sa nivoa pokreta, u kojima se isticala podrška mirovnim inicijativama, koje je često finansirao parlamentarnom plaćom. Obavio je mnogo putovanja na prostorima bivše Jugoslavije i interesirao se, prije svega, za situaciju u Tuzli, gradu u kojem su bili sačuvani zajednički život i povjerenje između različitih nacija, što mu je ukazivalo da je moguće ono što mu, u to vrijeme, nije uspijevao u svom Južnom Tirolu.

Nakon zločina nad mladima, u maju 1995. na Kapiji, 26. juna 1995. Alexander Langer je, s drugim zastupnicima u Europskom parlamentu, šefovima država i vlada, uputio dramatičan apel: “Europa umire ili se ponovno rađa u Sarajevu”. 30.5.1995. objavljuje tekst „Ispred mladih masakriranih u Tuzli“, u kojem otvoreno upozorava na visoku cijenu neodlučnosti međunarodne zajednice, te traži da se „gradovi i regije suživota proglase zaštićenim područjima“.

Nekoliko dana nakon toga, odlučio je prekinuti vlastiti život, u dobi od 49 godina. Oni koji su ga poznavali tvrde  da više nije mogao gledati, u samom srcu Europe, ubijanje  naše zemlje i nečinjenje onih koji su to mogli zaustaviti. U oproštajnoj poruci stoji i ” “Odlazim očajniji nego ikad, ne budite tužni, nastavite u onome što je bilo ispravno”

 

Njegovi istomišljenici i sljedbenici osnovali su Fondaciju Alexander Langer, sa sjedištem u Bolzanu (Italija), koja za cilj ima pružanje podrške grupama i osobama koje svojim radom doprinose očuvanju i njegovanju naslijeđa riječi i djela Langera i koje slijede njegovo građansko, kulturalno i političko zalaganje.

Fondacija Alexander Langer je veoma aktivna i sa svojim projektima prisutna, kako u Tuzli, tako i u Srebrenici. Fondacija usko sarađuje sa Udruženjem Tuzlanska Amica.  Kao plod dugogodišnje i čvrste saradnje između Fondacije Alexander Langer i Udruženja Tuzlanska Amica, nastao je projekat „Adopt Srebrenica“ (Usvoji Srebrenicu), kao  odgovor na potrebu da se okupe ljudi koji dijele zajedničke vrijednosti i viziju Srebrenice, kako bi se favorizirao razvoj inicijativa međukulturalnog dijaloga, rada na sjećanju, nenasilnog upravljanja sukobima, posebno usmjerenim na mlade generacije

U znak sjećanja na Alexandera Langera, u Tuzli je 2015. godine, održana konferencija “Može li biti Evrope bez multikulture?”, posvećena liku i djelu Alexandera Langera, u okviru koje je, simbolično, na Trgu slobode, posađeno stablo posvećeno sjećanju na velikog prijatelja Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Zbog njegovog nesebičnog zalaganja za mir u Bosni i Hercegovini i neraskidive veze sa Tuzlom, na prijedlog gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, Gradsko vijeće Tuzle je na sjednici održanoj 22.8.2022. godine donijelo Odluku o proglašenju Alexandera Langera Počasnim građaninom Tuzle (posthumno).

Izdavači knjige „Umijeće zajedničkog življenja – Od Južnog Tirola do Srebrenice“ su IKD „University Press“, Sarajevo i Fondacija Alexander Langer iz Bolzana (Italija).

Na vrh