Sport

Projekat„START with Love, START with Basketball“ završava turnirom u Tuzli

Košarkaški karavan koji čine djevojčice-košarkašice iz više bh. gradova, nakon Gračanice, Banja Luke i Srebrenika, svoju turneju završava narednog vikenda u Tuzli, gdje Udruženje za sport, edukaciju i rekreaciju START, priprema završni turnir u okviru projekta „START with Love, START with Basketball“,a koji  je omogućila Američka Ambasada u Sarajevu.

-U Srebreniku smo imali 50 djevojčica i šest trenera, koji su odirali tri utakmice, prema uzrasnim kategorijama učesnika. Pored utakmica, djevojke su imale mogućnost posjetiti Stari grad Srebrenik, te se družiti u opštenijoj atmosferi van takmičarskih obaveza – rekla nam je koordinatorica projekta Azra Bećirović, proslavljena bh. košarkašica i nekadašnja bh. reprezentativka.

Kao i na ranijim turnirima, a što je najbitniji dio ovog projekta, djevojčice iz Banja Luke, Gračanice, Srebrenika, pojačane košarkašicama iz Teslića i Brčkog, na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli, odigrat će košarkaške utakmice u miksanim ekipama, što znači da će u svakoj ekipi učestvovati po nekoliko igračica iz sva tri grada.

Specijalni gost događaja, koji će održati u sportskoj dvorani Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli u u subotu 1. juna od 10 do 14 sati, je nekada proslavljeni košarkaš i olimpijac, a danas uspješni košarkaški trener Damir Mulaomerović.

Projekat za cilj imaokupiti sto veći broj djece, koja bi kroz košarkaške turnire, radionice i takmičenja, dodatno zavolila sport i košarku, ali što je važnije od toga stekla i brojne prijatelja iz drugih bh. gradova.

Djeca učesnici dolaze iz različitih kulturalnih, religijskih i ekonomskih sredina, te susreti i igranje u novim timovima i sa novim suigračima, svakom djetetu razvija osjećaj prijateljstva i tolerancije stvarajući tako navike suživota, uvažavanja, saradnje i ljubavi.

Na vrh