Progresivni blok: Zaštita “zviždača” u javnim preduzećima i institucijama Tuzle

25.08.2021. 


Na narednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla koja je zakazana za 31. august ove godine, Progresivni blok će uputiti inicijativu sa ciljem formiranja sigurnog prostora i mehanizma za zaštitu “zviždača” u javnim preduzećima i institucijama našeg grada. Riječ je o pojedincima koji rade u ovim preduzećima/institucijama, a koji žele da upozore na određene radnje koje nisu primjerene ovim organizacijama.

U posljednjih nekoliko mjeseci, vijećnici Progresivnog bloka dobivaju na desetine mailova i drugih oblika podnesaka od strane “zviždača”, u okviru kojih se upozorava na korištenje javnih preduzeća/ustanova u privatne, a ne javne svrhe. Ono što je zajedničko za ove hrabre pojedince jeste njihov strah od šefova i lokalnih moćnika tj. mogućnost da budu degradirani na radnom mjestu ili još gore izgube posao kao osnovni izvor materijalne egzistencije.

Vijećnici Progresivnog bloka su ranije upozoravali na lošu praksu smanjivanja primanja radnika u ovim preduzećima, nauštrub boljih primanja srednjeg i višeg menadžmenta. Također su razotkrili korištenje javnih resursa u privatne svrhe, konkretno u vezi košenja trave i uređenja dvorišta. Sada idemo korak dalje i to kroz gore navedenu inicijativu, niz vijećničkih pitanja, slanje dopisa međunarodnim organizacijama i ambasadama, te formiranje sigurne e-mail adrese na koju se mogu javiti svi zviždači: progresivniblok@protonmail.com.

Na kraju želimo navesti da maksimalno garantujemo anonimnost i zaštitu svih onih koji nam se jave kako bi prijavili nepravilnosti u radu lokalnih javnih preduzeća i ustanova, ali i Gradske uprave, te Gradskog vijeća u okviru kojeg sudjelujemo.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!