Politika

Progresivni blok: Gušenje lokalne demokratije u Tuzli

Progresivni blok Tuzla kojeg čine vijećnici tri politička subjekta (SBiH, NS i PzP) osuđuje pokušaje gušenja lokalne demokratije u Tuzli u obliku nametanja ZOOM sjednica Gradskog vijeća. Indikativno je da se ove fantomske sjednice uvode samo kada su, za naše građane, ozbiljne tačne dnevnog reda – Nacrt budžeta za 2022. godinu, Izvještaj Doma zdravlja Dr. Mustafa Šehović Tuzla, kao i izvještaji drugih preduzeća i ustanova.

Progresivni blok je na Kolegiju Gradskog vijeća ukazao na činjenicu da nove mjere Kriznog štaba ne regulišu predstavnička i zakonodavna tijela. Tako se normalno, uživo održavaju sjednice Parlamenta FBiH, Skupštine Tuzlanskog kantona, ali i svih gradskih/opštinskih vijeća širom Bosne i Hercegovine. Samo se od Tuzle pravi “grad slučaj” tako što se sjednica održava putem ZOOM-a. Ova platforma ograničava diskusije vijećnika, nepotrebno troši vrijeme na prozivanje vijećnika, te omogućava administratorima platforme da isključuju pojedine vijećnike. Na taj način se doslovno prave “vijećnici na dugme”.

Članovi Progresivnog bloka će poslati dopis Ombudsmanu za ljudska prava BiH, Kriznom štabu TK i FBiH, te nizu drugih institucija sa ciljem zaštite ljudskih prava vijećnika i demokratskog izbora građana Tuzle. Dosta je bilo samovolje lokalne vlasti – 21. stoljeće je stoljeće demokratije, a ne diktature.


Komentari
Na vrh